HomeΣΠΟΡΜπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1

Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μία συναρπαστική αναμέτρηση με πάθος, ένταση και δύο χαμένα πέναλτι, η Μπάγερν επικράτησε με 2-1 της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά οι «ροχιμπλάνκος» πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό χάρη στο εκτός έδρας γκολ! Ο Αντουάν Γκριεζμάν «χρυσός σκόρερ» για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Η εικόνα του αγώνα

O Πεπ Γκουαρδιόλα άφησε στην άκρη τους πειραματισμούς του πρώτου αγώνα και παρέταξε μία ιδιαίτερα επιθετική ενδεκάδα, με τους Τόμας Μίλερ και Φρανκ Ριμπερί να επιστρέφουν στο αρχικό σχήμα. Παράλληλα, ο Καταλανός τεχνικός επέλεξε τον Ζερόμ Μπόατενγκ στο πλευρό του Χάβι Μαρτίνεθ, με τον Νταβίντ Αλάμπα να μετακινείται στη φυσική του θέση, στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Στον αντίποδα, ο Ντιέγκο Σιμεόνε πιστός στο δόγμα «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» παρέταξε την Ατλέτικο με το κλασικό 4-4-2, με μοναδική αλλαγή τον Ντιέγκο Γοδίν, ο οποίος επέστρεψε στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Χοσέ Χιμένες.

Η Μπάγερν έδειξε με το… καλησπέρα τις άγριες διαθέσεις της, πιέζοντας ασφυκτικά από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού. Οι Βαυαροί είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, κυκλοφόρησαν εξαιρετικά την μπάλα, η οποία περνούσε διαρκώς από τα πόδια του δραστήριου Ριμπερί.

Παρόλα αυτά, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους Γερμανούς έλαβε χώρα στο 20ό λεπτό, όταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βρέθηκε απέναντι στον Γιαν Όμπλακ, ύστερα από γύρισμα του Μίλερ, αλλά ο Σλοβένος απομάκρυνε την μπάλα με τα πόδια.

Ο Πολωνός θα μπορούσε να χριστεί σκόρερ στο 24′, αλλά το κοντινό πλασέ, μετά την ασταθή επέμβαση του Όμπλακ πέρασε άουτ.

Από την άλλη πλευρά, οι «ροχιμπλάνκος», με το γνωστό reactive παιχνίδι τους, δεν κατάφεραν να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία του Μάνουελ Νόιερ. Μοναδικές αξιόλογες στιγμές δύο σουτ του Γκάμπι (7′, 15′) που δεν ανησύχησαν τον Γερμανό γκολκίπερ.

Τελικά, στο 30ό λεπτό ο Τσάμπι Αλόνσο έδωσε τη λύση με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με την μπάλα να βρίσκει στο πόδι του Χοσέ Χιμένες προτού καταλήξει στα δίχτυα.

Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Βαυαροί κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Χάβι Μαρτίνεθ από τον Χιμένες μέσα στην μεγάλη περιοχή. Ο Μίλερ ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Όμπλακ έπεσε στη σωστή γωνία και κράτησε το σκορ στα επίπεδα του 1-0.

Η αδυναμία των παικτών του να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τα καρέ του Νόιερ ανάγκασε τον Ντιέγκο Σιμεόνε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του.

Ο Αργεντινός τεχνικός, με την έναρξη του δευτέρου μέρους, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Γιανίκ Φερέιρα-Καράσκο στη θέση του Αουγκούστο Φερνάντες, αλλάζοντας παράλληλα το σύστημα σε 4-3-3, με τον Φερνάντο Τόρες μοναδικό προωθημένο.

Το πλάνο του «Τσόλο» δούλεψε εξαιρετικά, αφού στο 54′ οι «ροχιμπλάνκος» κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσα.

Ο Φερνάντο Τόρες έβγαλε -με εξαιρετική πάσα- τον Αντουάν Γκριεζμάν απέναντι στον Νόιερ, κι ο Γάλλος άσος δεν λάθεψε, στέλνοντας, με όμορφο πλασέ, την μπάλα στο βάθος της εστίας του Γερμανού τερματοφύλακα.

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα, αλλά σε δύο περιπτώσεις ο Όμπλακ μπλόκαρε σταθερά τα σουτ των Αλόνσο (67′) και Λεβαντόφσκι (70′).

Τελικά, η πίεση των Βαυαρών απέδωσε καρπούς στο 74′ με τον Λεβαντόφσκι να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Όμπλακ, μετά από ασίστ του Βιδάλ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο ρυθμός ήταν φρενήρης, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και την Μπάγερν να πιέζει για το πολυπόθητο τρίτο γκολ. Όμως, σε μία ανύποπτη φάση, ο Τόρες ανατράπηκε εκτός περιοχής από τον Μαρτίνεθ, αλλά ο Τσουνέιτ Τσακίρ έδειξε -λανθασμένα- την «άσπρη βούλα».

Ο Ισπανός επιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Νόιερ έπεσε στη σωστή γωνία κι έδιωξε την μπάλα, σε μία φάση «deja vu» με το πέναλτι των Βαυαρών. Η Μπάγερν πολιόρκησε στα τελευταία λεπτά την εστία του Όμπλακ, αλλά ο Σλοβένος ήταν ανίκητος, διατηρώντας το 2-1 και στέλνοντας την Ατλέτικο στον μεγάλο τελικό!

MVP

Ο Γιαν Όμπλακ πραγματοποίησε μία top class εμφάνιση, αποτελώντας τον καθοριστικό παράγοντα στην πρόκριση της Ατλέτικο. Ο Σλοβένος τερματοφύλακας απέκρουσε το πέναλτι του Τόμας Μίλερ σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ενώ γενικότερα είχε μία εξαιρετική παρουσία με πολλές καταλυτικές επεμβάσεις.

Αδύναμος κρίκος

Ο Τόμας Μίλερ είχε την ευκαιρία να δώσει «αέρα» δύο τερμάτων στην Μπάγερν, μετατρέποντάς την αυτόματα σε πρώτο φαβορί για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Όμπλακ από την άσπρη βούλα. Γενικότερα, η παρουσία του Γερμανού επιθετικού δεν κινήθηκε σε υψηλά στάνταρ.

Σχόλιο

Σε μία αναμέτρηση που θύμιζε περισσότερο… τελικό, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε, παρά την ήττα, να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του Μιλάνου.

Το επίτευγμα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς πως οι «ροχιμπλάνκος» στο πρώτο μέρος ήταν ανύπαρκτοι, αφήνοντας την Μπάγερν να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα.

Όμως, η αλλαγή συστήματος του Ντιέγκο Σιμεόνε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου σε συνάρτηση με το γρήγορο γκολ που «πάγωσε» το Μόναχο είχε ως αποτέλεσμα οι Μαδριλένοι να πάρουν παλικαρίσια το εισιτήριο για τον τελικό.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, δικαιούται να έχει παράπονα από τη διαιτησία του Τσακίρ, αλλά αυτό που κόστισε περισσότερο στους Βαυαρούς ήταν η αδυναμία του Μίλερ να «καθαρίσει» το παιχνίδι στο 34′.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Μπάγερν Μονάχου (4-3-3): Νόιερ, Λαμ, Μαρτίνεθ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Τσάμπι Αλόνσο, Βιδάλ, Μίλερ, Ντόουγκλας Κόστα (73′ Κομάν), Ριμπερί, Λεβαντόφσκι.

Ατλέτικο Μαδρίτης (4-4-2): Όμπλακ, Χουανφράν, Γοδίν, Χιμένες, Φιλίπε Λουίς, Γκάμπι, Αουγκούστο Φερνάντες (46′ Γιανίκ Φερέιρα-Καράσκο), Κόκε (93′ Σάβιτς), Σαούλ Νίγκεθ, Γκριεζμάν (82′ Πάρτεϊ), Τόρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση