HomeΚΟΣΜΟΣ«Φαρμάκι» για Μέρκελ από τον κωμικό που ενόχλησε τον Ερντογάν

«Φαρμάκι» για Μέρκελ από τον κωμικό που ενόχλησε τον Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά, από τη στιγμή που ξέσπασε η πολύκροτη υπόθεση με τον Γιαν Μπέμερμαν και το ποίημά του που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Γερμανός κωμικός έκανε δηλώσεις. Και ήταν ιδιαίτερα «φαρμακερές» για την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Μπέμερμαν κατηγόρησε την Καγκελάριο ότι τον «έκανε φιλετάκια» και τον σέρβιρε για τσάι, σε έναν τύραννο. Η Μέρκελ δέχθηκε σφοδρή κριτική γιατί επέτρεψε στους Γερμανούς εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του κωμικού, μετά από το ποίημα που απήγγειλε στην εκπομπή του τον Μάρτιο και το οποίο ήταν προσβλητικό για τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν, κρίσιμος εταίρος για την Μέρκελ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, απαίτησε η Γερμανία να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Μπέμερμαν. Υπό τον γερμανικό ποινικό κώδικα, δεν επιτρέπονται οι προσβολές εναντίον ξένων ηγετών, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει αν θα εξουσιοδοτήσει τους εισαγγελείς να προχωρήσουν σε δίωξη.

Μετά από εβδομάδες σιωπής, ο Μπέμερμαν μίλησε στην Die Zeit και μέρος της συνέντευξής του- που θα δημοσιευθεί ολόκληρη την Τετάρτη- δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Η Καγκελάριος δεν πρέπει να ταλαντεύεται ότι πρόκειται για θέμα ελευθερίας έκφρασης. Αντί για αυτό όμως, με έκανε φιλετάκια, με σέρβιρε για τσάι σε έναν τύραννο και με μετέτρεψε σε Γερμανό Αι Γουέιγουέι», είπε, αναφερόμενος στον Κινέζο αντιφρονούντα καλλιτέχνη.

Η υπόθεση του Γερμανού κωμικού εξελίχθηκε σε διπλωματική αψιμαχία και αποτέλεσε πονοκέφαλο για την Μέρκελ, καθώς κατηγορήθηκε ότι έγινε εξαιρετικά «βολική» για τον Ερντογάν, για χάρη της συμφωνίας ΕΕ-Αγκυρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι επικριτικές της την κατηγόρησαν ότι αγνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, προκειμένου να κερδίσει τη συνεργασία της Αγκυρας για το θέμα των προσφύγων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση