HomeΥΓΕΙΑΈρευνα-ορόσημο αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Έρευνα-ορόσημο αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες έχουν πλέον μία σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα γενετικά γεγονότα που προκαλούν καρκίνο του μαστού, έπειτα από μία έρευνα-ορόσημο που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» καινούργιους τρόπους πρόληψης αλλά και θεραπείας της ασθένειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, μελέτησε διεξοδικά όλους τους γενετικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την μετατροπή του υγιούς ιστού σε καρκινικό.

Ειδικότερα, η διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε και τα 3 δισεκατομμύρια γράμματα του ανθρώπινου γενετικού κώδικα σε 560 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και ανακάλυψε 93 σύνολα οδηγιών, ή γονίδια, που αν μεταλλαχθούν, μπορούν να προκαλέσουν όγκους. Παρόλο που μερικά από αυτά τα σύνολα είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πλέον έχουν στα χέρια τους τον οριστικό κατάλογο, εκτός από μερικές σπάνιες μεταλλάξεις.

Σημαντικές πληροφορίες

Τα ευρήματα της εκτενούς μελέτης – της μεγαλύτερης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο – αποτελούν ζωτικής σημασίας εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με το βρετανικό ερευνητικό ίδρυμα για τον καρκίνο.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Sanger στο Κέμπριτζ, Σερ Μάικ Στράτον που ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για ανακάλυψη-ορόσημο στη θεραπεία της ασθένειας. «Υπάρχουν περίπου 20.000 γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Τώρα όμως φαίνεται πως έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του καρκίνου του μαστού, αφού ξέρουμε ότι 93 από αυτά τα γονίδια, αν μεταλλαχθούν θα μετατρέψουν ένα φυσιολογικό κύτταρο μαστού σε καρκινικό κύτταρο. Πρόκειται για μια πληροφορία ζωτικής σημασίας».

Όσο για το επόμενο βήμα, ο καθηγητής αναφέρει ότι η ομάδα του θα παραδώσει τη λίστα στα πανεπιστήμια, τις φαρμακευτικές εταιρείες, και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα βάζουν στο «στόχαστρο» ακριβώς αυτά τα μεταλλαγμένα γονίδια και τις πρωτεΐνες τους.

«Υπάρχουν ήδη πολλά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 15 χρόνια, εναντίον μερικών από αυτούς τους στόχους, τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα νέα φάρμακα μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα και μια δεκαετία μέχρι να φτάσουν στα χέρια των ασθενών.

«Ο καρκίνος είναι μια ύπουλη ασθένεια, καθώς εφευρίσκει τρόπους για να αντιστέκεται σε νέα θεραπευτικά μέσα. Επομένως είμαι αισιόδοξος, αλλά πρόκειται για μετριασμένη αισιοδοξία», καταλήγει ο καθηγητής.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση