HomeΚΡΗΤΗΠυρετώδεις οι προετοιμασίες για το τελευταίο σαρακοστιανό τραπέζι

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το τελευταίο σαρακοστιανό τραπέζι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι προετοιμασίες στα ουζερί και τα εστιατόρια του Ηρακλείου για το τελευταίο σαρακοστιανό δείπνο, ένα έθιμο που τις τελευταίες δεκαετίες τηρείται με … ευλάβεια. Μετά την περιφορά του Επιταφίου απόψε, οι Ηρακλειώτες θα κατακλύσουν μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και ουζερί για να απολαύσουν θαλασσινά και σαρακοστιανούς μεζέδες, καθώς το δείπνο της Μεγάλης Παρασκευής είναι το τελευταίο νηστίσιμο, και έχει πλέον καταστεί θεσμός οι παρέες να το τιμούν ιδιαίτερα με μεζέδες και άφθονο κρασί.

xtapodia

Και μια που οι παραδόσεις είναι στενά συνυφασμένες στην Κρήτη αλλά και την Ελλάδα γενικότερα με τις γαστριμαργικές απολαύσεις, αναμένεται και φέτος να σημειωθεί το αδιαχώρητο, ειδικά στο κέντρο, όπου πλήθος Ηρακλειωτών θα παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά και το εντυπωσιακό συναπάντημα των τριών Επιταφίων του Αγίου Μηνά, του Αγίου Τίτου και του Αγίου Δημητρίου στο σταυρό της πόλης. Όσοι δεν φρόντισαν να κλείσουν έγκαιρα τραπέζι, το πιθανότερο είναι πως θα ταλαιπωρηθούν στην προσπάθεια αναζήτησης, ενώ και οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου οι τζίροι τους εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Έτσι, από το πρωί η εικόνα με τα απλωμένα χταπόδια και τις ψησταριές που ετοιμάζονται είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στο Ηράκλειο. Δεν είναι άλλωστε και εκείνοι που τιμούν το έθιμο από το μεσημεριανό γεύμα…

Διαφήμιση
Διαφήμιση