HomeΚΟΣΜΟΣΕλπίδα για τη Συρία: Πρόταση για επιστροφή της αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ελπίδα για τη Συρία: Πρόταση για επιστροφή της αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία χαραμάδα ελπίδας άνοιξε για το λαό της Συρίας, καθώς ένα από τα πλέον πολυμελή γκρουπ της αντιπολίτευσης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενώσει εκ νέου τις δυνάμεις που αντιμάχονται τον Μπασάρ αλ Άσαντ και να επαναφέρει τους εκπροσώπους στο τραπέζι των συζητήσεων για την παύση του εμφυλίου πολέμου και την αναζήτηση μίας λύσης για την επόμενη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καντρί Τζαμίλ, ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση του Άσαντ ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκδιώχθηκε από τον πρόεδρο της χώρας, ιδρύοντας το επονομαζόμενο Μόσχα Γκρουπ, δεσμεύτηκε να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, ώστε να πείσει τους επικεφαλής της να επανέλθουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Ο Καντρί Τζαμίλ είχε εκφράσει ευθύς εξ αρχής τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι συνομιλίες, καθώς θεωρούσε – και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις – ότι αν λειτουργεί κάθε ομάδα της αντιπολίτευσης αυτόνομα, η προσπάθεια θα κατέληγε σε φιάσκο. Η διακοπή των συνομιλιών και η απόσυρση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων από τη Γενεύη, αποτέλεσε καίριο πλήγμα στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ, αλλά και για τους πολίτες της Συρίας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Ο επικεφαλής του Μόσχα Γκρουπ θα επιδιώξει, όπως ενημέρωσε τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Σταφάν ντε Μιστούρα, να επισπεύσει τις διαδικασίες και να συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ώστε να συσταθεί μία ομάδα εκπροσώπησης και να επανέλθουν στις συνομιλίες της Γενεύης. Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι όλων των δυτικών κρατών, αλλά και η Ρωσία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση