HomeΚΡΗΤΗΤο βιβλίο για το «χαμένο νόμπελ» του Καζαντζάκη, παρουσιάζεται στην Κρήτη

Το βιβλίο για το «χαμένο νόμπελ» του Καζαντζάκη, παρουσιάζεται στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αδικία για το χαμένο νόμπελ λογοτεχνίας στον παγκόσμια αναγνωρισμένο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη αλλά και στις παρασκηνιακές διεργασίες υπονόμευσης που έγιναν στην Στοκχόλμη στα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας, αναφέρεται το νέο βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει αγκαλιαστεί από το αναγνωστικό κοινό της χώρας και γίνονται συνεχείς επανεκδόσεις.

Ο συγγραφέας του βιβλίου βρίσκεται στη Κρήτη και παρουσιάζει με επιτυχία το βιβλίο με τίτλο «Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία». Το βιβλίο παρουσιάζεται την Τετάρτη στο βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης στο Ρέθυμνο ενώ ανάλογες παρουσιάσεις θα γίνουν αύριο Πέμπτη 21 Απριλίου στις 8 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του παλιού Ειρηνοδικείου στον Αγ. Νικόλαο.

Στο Ηράκλειο η παρουσίαση έγινε στο Επιμελητήριο σε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη  Κρήτης Παναγιώτη Σημανδηράκη, του εντεταλμένου συμβούλου πολιτισμού της Περιφέρειας  Κώστα Φασουλάκη, φορέων-πολιτών, που οργάνωσαν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιος Ματζαπετάκης χαιρετίζοντας την παρουσία του συγγραφέα στην Κρήτη ενώ για το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος Ρένα Παπαδάκη και ο επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη   και πρόεδρος  του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Νίκος Μαθιουδάκης.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη θεσμοθέτηση των βραβείων Νόμπελ, στις αμφιλεγόμενες βραβεύσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει και στο σκοτεινό παρασκήνιο μιας ιστορικής αδικίας που στέρησε από το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα το Νόμπελ λογοτεχνίας.

kazantzakis xameno nompel3

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας δεν πήραν ποτέ το βραβείο, γεγονός που ξεκάθαρα αποκαλύπτει τις αδικίες και τις μεγάλες αστοχίες της κορυφαίας αυτής διάκρισης στο διεθνές στερέωμα αλλά και τις διάφορες σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται ενίοτε στον χώρο της λογοτεχνίας και σε αυτόν της πολιτικής.

Σε κυρίαρχη θέση κατατάσσεται ο Νίκος Καζαντζάκης που αδικήθηκε σκανδαλωδώς και στερήθηκε το μεγάλο βραβείο που δικαιούνταν αν και αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως», τόνισε ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας.

Μάλιστα αποκαλύπτει και τον παρασκηνιακό-αρνητικό ρόλο που έπαιξαν ο Έλληνας ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς και ο Έλληνας  πρέσβης στη Στοκχόλμη Πίνδαρος Ανδρουλής οι οποίοι είχαν συκοφαντήσει στα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας τον Καζαντζάκη ως άθεο, κομμουνιστή και ότι… με το συγγραφικό του έργο διαφθείρει τους νέους. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη επισημαίνοντας τη μεγάλη δυναμική και αναγνωσιμότητα του έργου του Καζαντζάκη ιδιαίτερα στο νεανικό κοινό. Επίσης, ο συγγραφέας δήλωσε πως αποτελεί μεγάλη ηθική δικαίωση ο ορισμός από την ελληνική Πολιτεία του έτους 2017,ως έτος Νίκου Καζαντζάκη. Οι εορτασμοί του έτους  Καζαντζάκη συμπίπτουν με την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Φράιμπουργκ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση