HomeΚΟΣΜΟΣΚούβα: Επανεκλογή Ραούλ Κάστρο στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κούβα: Επανεκλογή Ραούλ Κάστρο στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο θα παραμείνει επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας για άλλη μία θητεία, τη δεύτερη κατά σειρά, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής διατήρησαν τις θέσεις τους, ανακοινώθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Κόμματος.

Ο 84χρονος Κάστρο είχε προτείνει να τεθούν όρια στην ηλικία και τον αριθμό των θητειών που θα επιτρέπεται να εκτίσουν τα κορυφαία στελέχη του Κόμματος, γεγονός που γέννησε ελπίδες ότι οι βετεράνοι θα αρχίσουν να αποσύρονται ανοίγοντας τον δρόμο στη νεότερη γενιά.

Ωστόσο ο Ραούλ Κάστρο ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν βιαστικά, αλλά θα ακολουθηθεί μια μεθοδική προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις.

Στη λήξη του συνεδρίου, του πρώτου μετά από μια πενταετία, το Κόμμα ανακοίνωσε ότι ο Ραούλ Κάστρο επανεξελέγη πρώτος γραμματέας, ενώ ο 85χρονος Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα επανεξελέγη στη θέση του δεύτερου γραμματέα.

Να σημειωθεί ότι οι ομιλίες των ηγετικών στελεχών και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταδόθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Κούβας που εκείνη την ώρα πρόβαλε μια σαπουνόπερα.

Ο Ραούλ Κάστρο έχει ζητήσει σαρωτικές αλλαγές στη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων και θέλει τα κορυφαία στελέχη να αποσύρονται στην ηλικία των 70. Όμως διαμήνυσε ότι η επόμενη πενταετία θα είναι μια μεταβατική περίοδος και οι νέοι κανονισμοί δεν θα εφαρμοστούν πλήρως παρά στο τέλος της.

Το επόμενο συνέδριο έχει οριστεί για το 2021. Η θητεία του Κάστρο στην προεδρία λήγει το 2018 και δεν είναι σαφές ακόμη αν θα παραμείνει επικεφαλής της ηγεσίας του κόμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση