HomeCity GuideΜε μελωδίες της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής θα πλημμυρίσει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Με μελωδίες της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής θα πλημμυρίσει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα από τα γνωστότερα έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο STABAT MATER του Ιταλού συνθέτη GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI παρουσιάζουν η Σχολή Μονωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης και η Μικτή Χορωδία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Άγιος Δημήτριος» αύριο Τρίτη στις 8.30 το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διεύθυνση – διδασκαλία χορωδίας και σολίστ: Μαρία Παπαγιαννάκη, καθηγήτρια Μονωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης και μαέστρος της Χορωδία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το έργο θα ερμηνεύσουν 6 σπουδάστριες της Σχολή Μονωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης (τάξης Μαρίας Παπαγιαννάκη): οι σοπράνο Μαρία Ιερωνυμάκη, Δεβόρα Κιαγιαδάκη, Σοφία Σταματάκη, και οι άλτο Κατερίνα Μπουμπάκη, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δώρα Χανιωτάκη. Θα συνοδεύσουν στο πιάνο η Μαρία Παπαγιαννάκη και ο Νίκος Βλαζάκης.

Ο Περγκολέζι συνέθεσε το έργο τις τελευταίες 2 εβδομάδες της ζωής του κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολη άρρωστος από φυματίωση. Ο Περγκολέζι ήταν συνθέτης, βιολιστής και οργανίστας. Στη σύντομη ζωή του (πέθανε μόλις 25 ετών) πρόλαβε να συνθέσει 6 όπερες και 2 κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα.

Το αριστούργημά του STABAT MATER που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του ΧΙΙΙ αιώνα, και υμνεί την Παναγία που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό. Χαρακτηριστικό του έργου του Περγκολέζι είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής.

Ο Περγκολέζι περιόρισε τους σολίστες μόνο σε γυναικείες φωνές γιατί ήθελε να αφήσει στις γυναίκες να εκφράσουν τον μητρικό πόνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση