HomeΚΟΣΜΟΣΝέο προσφυγικό κύμα: 6.000 άτομα έφτασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη

Νέο προσφυγικό κύμα: 6.000 άτομα έφτασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προειδοποιώντας πως αναμένεται ένα νέο ξέσπασμα προσφυγικού κύματος τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων και «πιθανώς περισσότερων, πολύ περισσότερων» φέτος.

Η έκθεση του ΔΟΜ ενδεχομένως να εντείνει τους φόβους ξεσπάσματος ενός νέου μεγάλου ρεύματος προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, πραγματοποιώντας την θαλάσσια διαδρομή από την Λιβύη, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

«Αν η ροή συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό μέσα στους επόμενους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι αφίξεις στην Ιταλία θα ξεπεράσουν τις 100.000 για τρίτο συνεχόμενο χρόνο και μπορεί να είναι πολύ περισσότερες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Πριν από δύο χρόνια περίπου 40.000 Σύροι πέρασαν από την Αίγυπτο για να πραγματοποιήσουν την διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης, αλλά ο Μίλμαν δήλωσε πως ο πόλεμος στην Συρία δεν φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της τελευταίας εισροής προσφύγων και μεταναστών από την Βόρεια Αφρική.

«Μπορεί να υπάρχει ένα νέο ξέσπασμα ροών, αλλά θέλουμε να επαναλάβουμε ότι δεν έχουμε καμία απόδειξη για αυτό. Ο αριθμός των Σύρων που έφτασαν στην Ιταλία από την αρχή εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μετριέται στα δάχτυλα ενός χεριού, όπως καταλαβαίνω».

Το 2014 περίπου 170.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία και ακόμη 153.842 αφίξεις καταγράφηκαν το 2015, σε σχέση με τις περίπου ένα εκατομμύριο αφίξεις που πραγματοποίησαν την συγκριτικά πιο σύντομη θαλάσσια διαδρομή από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση