HomeΚΡΗΤΗΟι προτάσεις του ΟΕΕ/ΤΑΚ για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών

Οι προτάσεις του ΟΕΕ/ΤΑΚ για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις προτάσεις της κατέθεσε η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση της διαδικασίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, με επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη Τρύφων και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή Γιώργο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: “Η διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών έχει αυξήσει σημαντικά το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων και έχει επιβαρύνει περαιτέρω το έργο των λογιστών.

Οι συνεχείς τροποποιήσεις και παρατάσεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, καταδεικνύουν ότι το μέτρο σχεδιάστηκε λανθασμένα.

Με σκοπό την βελτίωση της διαδικασίας και την καλύτερη αξιοποίηση των υποβληθέντων στοιχείων, προτείνουμε τις κάτωθι αλλαγές: 1.Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο ετησίως και μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από το τέλος του έτους το οποίο αφορούν. 2.Δεν καταχωρούνται φορολογικά στοιχεία που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ. 3.Δεν καταχωρούνται τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

4.Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία, μπορεί να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους που αφορούν. Δεν απαιτείται η διόρθωση των ως άνω αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία των αποκλίσεων ανά αντισυμβαλλόμενο δεν ξεπερνά τα τριακόσια (300) ευρώ. Ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία για τα ημερολογιακά έτη 2014 και 2015, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι και το τέλος του έτους 2016.

5.Αποκλίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται μετά και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων, μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ελέγχου της φορολογικής διοίκησης, εφόσον ξεπερνούν ένα όριο ανά συναλλασσόμενο. Το ανωτέρω όριο ορίζεται κατ’ έτος με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. 6.Δεν επιβάλλονται κυρώσεις για ανέλεγκτες περιπτώσεις αποκλίσεων, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη φορολογικών παραβάσεων. Θεωρούμε ότι οι παραπάνω προτάσεις θα συμβάλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και παράλληλα θα αναβαθμίσουν τη διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση