HomeΚΟΣΜΟΣΤουσκ: Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι η καλύτερη δυνατή λύση

Τουσκ: Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι η καλύτερη δυνατή λύση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πεποίθησή του πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απευθυνόμενος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο Πρόεδρος Τουσκ, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Σώματος σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, υπογράμμισε πως τον Ιανουάριο του 2016 η Ε.Ε. είχε μόλις δύο μήνες για να βρει μια λύση ώστε να διασωθεί ο χώρος Σένγκεν και αυτούς τους δύο μήνες ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο βασικός στόχος της συμφωνίας ήταν να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία «μαγική λύση» που να να περιορίζει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ε.Ε. «Πρέπει φυσικά να βρούμε λύσεις για τις αιτίες των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Αλλά αυτό το επιχείρημα ακούγεται πολύ συχνά ως άλλοθι για να μην κάνουμε τελικά τίποτα», τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ.

Εκτός από τη συμφωνία με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Τουσκ υπογράμμισε πως η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει κάθε βοήθεια στην Ιταλία και την Μάλτα για να αντιμετωπίσουν πιθανές μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η συμφωνία με την Τουρκία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ε.Ε. αλλάζει τη θέση της σχετικά με το σεβασμό των ελευθεριών από την Τουρκία, καταδικάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ζητήσει τη δίωξη του Γερμανού σατιρικού κωμικού Γιαν Μπόχμερμαν.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά ένα ηράκλειος άθλος» δήλωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, τονίζοντας πως δεν πρέπει η θέση μιας χώρας στον χάρτη να σημαίνει πως θα αναλάβει μόνη της όλο το βάρος.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι η απόδειξη πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στα κράτη – μέλη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες.

Σκληρή κριτική τόσο στην συμφωνία όσο και στον Πρόεδρο της Τουρκίας άσκησε ο επικεφαλής της ομάδας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ. Ο κ. Φερχόφσταντ κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν πως χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο εκβιασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όταν παίζεις με τη φωτιά, μπορεί και να καείς.

Ο Ερντογάν απειλεί ότι χωρίς απελευθέρωση της βίζα δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτή είναι η αρχή του τουρκικού παζαριου. Δώσαμε ήδη τα κλειδιά της Ευρώπης στον Ερντογάν, τώρα θα του δώσουμε και τα κλειδιά από τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς μας σταθμούς;», δήλωσε ο κ. Φερχόφσταντ αναφερόμενος στη τη δίωξη του Γερμανού σατιρικού κωμικού Γιαν Μπόχμερμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μόνη λύση είναι να αναλάβει δράση η ίδια η Ε.Ε. με τρεις κατευθύνσεις. Με μια κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, κοινή πολιτική ασύλου και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση