HomeΚΡΗΤΗΈχει γεμίσει με… όπλα η Κρήτη – Πλησιάζουν το 1.000.000

Έχει γεμίσει με… όπλα η Κρήτη – Πλησιάζουν το 1.000.000

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη με την παράνομη διακίνηση όπλων, την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία, που αφήνουν όλο και πιο βαθιά σημάδια στο σώμα του νησιού.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η ανάπτυξη εστιών οργανωμένου εγκλήματος, που αγγίζουν πια και την ίδια την αστυνομία, οι συνεχείς περιπτώσεις αποκάλυψης οπλοστασίων σε σπίτια, όχι μόνο στα απομακρυσμένα χωριά, αλλά ακόμα και μέσα στο Ηράκλειο, και τα κατά καιρούς «ατυχήματα» που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου για τη… λεβεντογέννα Κρήτη.

Σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας, τρεις υποθέσεις που σχετίζονται με την οπλοκατοχή δίνουν το στίγμα της επικαιρότητας στο νησί.

Η πυκνότητα και η συχνότητα των περιστατικών δείχνουν πως, εν μέσω κρίσης, ανθεί ένα κανονικό «παζάρι» όπλων στην Κρήτη.

Στους κόλπους της αστυνομίας

Στενή σχέση με οργανωμένη μαφιόζικη ομάδα είχαν οι τέσσερις νεαροί ειδικοί φρουροί που συνελήφθησαν τη Δευτέρα 4/4 στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενοι από τα Χανιά.

Στις αποσκευές τους είχαν τέσσερα πιστόλια και δύο κυνηγετικά όπλα, ενώ σε έρευνα που τους έγινε κατασχέθηκαν επίσης δυναμίτιδα με φιτίλι, κροτίδες, 607 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένα στιλέτο, σύριγγες και αναβολικά.

Οπως ομολόγησαν, τα όπλα προορίζονταν για έναν Ρώσο που ζει στην Αθήνα και εμπλέκεται σε σειρά εγκληματικών πράξεων.

Το γεγονός ότι οι «μεταφορείς» ανήκουν στις τάξεις της αστυνομίας της Κρήτης προβληματίζει συνολικά την ΕΛ.ΑΣ., δίνοντας άλλη διάσταση στο θέμα της παράνομης διακίνησης όπλων στο νησί.

Κεντρικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ένας 27χρονος που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων.

Μαζί με έναν 30χρονο αστυνομικό από τα ΤΑΕ Ρεθύμνου επρόκειτο να παραδώσουν τα όπλα σε συνάδελφό τους που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ της Αττικής (αλλά κατάγεται από την Κρήτη) και είναι αυτός που παραδέχτηκε ότι τα όπλα προορίζονταν για τον Ρώσο κακοποιό.

20120101_020410 1

Οι… συλλέκτες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εξέλιξη της ανεύρεσης ολόκληρου οπλοστασίου στο χωριό Δαφνές του Ηρακλείου, την Κυριακή 3/4.

Ο ιδιοκτήτης του, στα ίχνη του οποίου έφτασε τυχαία η αστυνομία, δήλωσε φανατικός συλλέκτης και κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, παρόλο που μία μέρα πριν η αστυνομία είχε παρουσιάσει εντυπωσιακές φωτογραφίες με τα ευρήματα, περισσότερα από 70 όπλα, μεταξύ των οποίων Καλάσνικοφ, κυνηγετικές καραμπίνες, οπλοπολυβόλο, υποπολυβόλα, αεροβόλα τυφέκια, πιστόλια, περίστροφα, ακόμα και τρεις χειροβομβίδες.

Για τον συγκεκριμένο 49χρονο η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες εμπλοκής του με τη Χρυσή Αυγή, ενώ τα ποσοστά της οργάνωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένα στις Δαφνές.

Στο πλάι του, πάντως, όταν πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα, βρέθηκαν και 90 συγχωριανοί του, που με υπεύθυνες δηλώσεις εγγυήθηκαν για το ακέραιο του χαρακτήρα του.

Ο ίδιος δήλωσε πως με τα όπλα διατηρεί «ιερή και ερωτική σχέση», ισχυρισμός που στάθηκε επαρκής, για να αφεθεί ελεύθερος, αν και για μεγάλο μέρος της συλλογής δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά.

Ο δικηγόρος του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, Γιώργος Κοκοσάλης, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ώστε να νομιμοποιηθούν τέτοιου είδους συλλογές όπλων, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων του νησιού είναι απλά «παθιασμένοι με τα όπλα» και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες.

20120101_020714

Ζωνιανά

Ενα παιδί 6 χρόνων δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έπειτα από «εκπυρσοκρότηση» όπλου το Σάββατο 2/4 στα Ζωνιανά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η σφαίρα τρύπησε τον πνεύμονά του και έπληξε τον νωτιαίο μυελό και τον τράχηλο του παιδιού.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς έφτασε το όπλο στα χέρια του παιδιού, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- στο «παιχνίδι» ενεπλάκησαν και άλλα παιδιά, ακόμα και μικρότερα από τον 6χρονο Στέλιο.

Η αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τις ανακρίσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος, ενώ σημαντική παράμετρος είναι ότι το όπλο, μετά το περιστατικό, «εξαφανίστηκε» και δεν έχει ακόμα παραδοθεί στις Αρχές.

Οι τρεις παραπάνω υποθέσεις αντιστοιχούν μόνο σε μίας εβδομάδας ειδησεογραφία για την Κρήτη.

Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, μετά την ανακάλυψη γιάφκας με βαρύ οπλισμό και εκρηκτικές ύλες σε γειτονιά του Ηρακλείου τον Ιανουάριο, είχε αποσταλεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο νησί.

Διαδρομές

Στην ερώτηση πώς φτάνουν στην Κρήτη τα όπλα, οι γνωρίζοντες δείχνουν τα νότια παράλια του νησιού και τα δρομολόγια των πλοίων-φαντασμάτων από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, που κάνουν συχνά στάσεις στα ανοιχτά της Κρήτης.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη έγινε έφοδος στο πλοίο «Haddad 1», στα ανοιχτά της Ιεράπετρας, και από τον έλεγχο βρέθηκαν 5.000 όπλα και μισό εκατομμύριο σφαίρες που προορίζονταν από την Τουρκία για τη Συρία, αλλά ίσως και για ενδιάμεσους προορισμούς.

Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται από 600.000 έως 1 εκατομμύριο όπλα.

Το παράνομο εμπόριο φαίνεται να γνωρίζει νέα άνθηση μέσα στην κρίση και να αποτελεί πηγή πλουτισμού για μια συγκεκριμένη μειοψηφία Κρητικών, που δρα πάνω από τον νόμο και σε κάποιες περιπτώσεις με την ανοχή των Αρχών.

Βοηθητικό ρόλο, άθελά τους, παίζουν και οι συχνές… φολκλορικές αναφορές στο θέμα από ΜΜΕ εκτός Κρήτης, που βλέπουν μάλλον «τουριστικά» το θέμα της παράνομης οπλοκατοχής.

Πρόσφατα η λεβεντιά της… μπαλοθιάς έφτασε μέχρι το BBC, αλλά και στον Ant1 (Vice), με τον λόγο να δίνεται αφειδώς σε ντόπιους που θεωρούν στοιχείο της ιστορίας και της υπερηφάνειας τους τα όπλα, με τα απαραίτητα, πάντα, πλάνα των πυροβολισμών στον αέρα.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα του εθίμου, οι δύο τελευταίοι θάνατοι συνέβησαν το 2014. Ανήμερα το Πάσχα στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου σκοτώθηκε ο 25χρονος ποδοσφαιριστής Γιώργος Γυπαράκης από μπαλοθιές πιωμένου φίλου του.

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου το έθιμο «εξήχθη» μέχρι την Καρδίτσα. Σε μια βάφτιση στο χωριό Σμόκοβο, η κρητική παρέα του Χανιώτη νονού έβγαλε τα όπλα, για να «γιορτάσει» με τον παραδοσιακό τρόπο τη χαρά του.

Λίγο αργότερα ο ίδιος ο νονός έπεφτε νεκρός με μια σφαίρα στον κρόταφο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση