HomeΥΓΕΙΑΟι καπνιστές έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά από τους μη καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά από τους μη καπνιστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καπνιστές που έχασαν τη δουλειά τους μένουν περισσότερο καιρό άνεργοι από αυτούς που σε καπνίζουν. Αν και είναι από καιρό γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι, αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι αν το κάπνισμα «φρενάρει»τις πιθανότητες κάποιου να βρει δουλειά.

Ομάδα επιστημόνων από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνεργοι μη καπνίζοντες έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά και βγάζουν και 5 δολάρια παραπάνω την ώρα από εκείνους που καπνίζουν.

«Εδώ και 50 χρόνια γνωρίζουμε πόσο βλαβερή είναι για τον οργανισμό η νικοτίνη», λέει ο επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Judith Prochaska και συνεχίζει: «Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένας καπνιστής μπορεί να έχει και οικονομικές συνέπειες όπως από το να μην βρίσκει δουλειά ή να παίρνει λιγότερα χρήματα από έναν που δεν καπνίζει».

Λιγότερο μορφωμένοι οι καπνιστές

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Jama Internal Medicine journal» μετείχαν 131 άνεργοι καπνιστές και 120 άνεργοι μη καπνιστές. Μεταξύ των ευρημάτων τους οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι καπνιστές ήταν νεότεροι, λιγότερο μορφωμένοι, ζούσαν σε φτωχογειτονιές και είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι μισοί από τους συμμετέχοντας ήταν άνεργοι για περισσότερο από 6 μήνες, ενώ το 60% είχε απολυθεί.

Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν 108 μη καπνιστές και 109 καπνιστές για 12 μήνες και βρήκαν έντονες διαφορές μεταξύ τους. Με βάση την ανεργία, την ηλικία, τη μόρφωση, τη φυλή, την εθνικότητα και την υγεία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μη καπνιστές είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά σε ένα χρόνο από ότι οι καπνιστές. Επίσης ανάμεσα σε αυτούς που βρήκαν δουλειά μέσα στο χρόνο οι καπνιστές αμείβονταν με 5 δολάρια λιγότερα την ώρα από τους μη καπνιστές.

Άγνωστα ακόμη τα αίτια

Η Linda Bauld, καθηγήτρια πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stirling, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες του να βρει δουλειά».

Παρόλο που τα αίτια παραμένουν άγνωστα η μελέτη ρίχνει φως σε ένα σημείο. Οταν οι καπνιστές ρωτήθηκαν για τις προτεραιότητές τους και που ξοδεύουν τα χρήματά τους τα τσιγάρα ήταν στην κορυφή της λίστας πίσω ακόμα και από το φαγητό ή καθημερινές ανάγκες όπως κινητό τηλέφωνο, προϊόντα προσωπικής υγιεινής ή ακόμα και ένα κούρεμα στο κομμωτήριο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση