HomeΥΓΕΙΑΠώς συνδέεται ο διαβήτης με την περιοδοντίτιδα;

Πώς συνδέεται ο διαβήτης με την περιοδοντίτιδα;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι διαβητικοί ασθενείς γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλά όργανα του οργανισμού. Γνωρίζουν, όμως, ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στη στοματική κοιλότητα;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι η έντονη και διαρκής δίψα, η πολυουρία, η κούραση, η έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία, η απώλεια βάρους. Η νόσος, ιδίως εάν δεν έχει ρυθμιστεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορα όργανα, όπως στην καρδιά, τα αγγεία, τα νεύρα, τους νεφρούς, τα άκρα.

Συχνές είναι όμως και οι επιπτώσεις της νόσου και στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Το γιατί εξηγεί στο protothema.gr η χειρουργός οδοντίατρος κυρία Μαρία Σκουλάτου: «Ο κύριος λόγος είναι η μειωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού στη δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας, λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα».

Κάποιες από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στη στοματική κοιλότητα, είναι η κακοσμία, το αίσθημα καύσου στη γλώσσα και στο στόμα, η ξηροστομία, λοιμώξεις όπως οι μυκητιάσεις, η μειωμένη ικανότητα επούλωσης των ιστών του στόματος ύστερα από εξαγωγές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, και τέλος τα περιοδοντικά νοσήματα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Μάλιστα, σύμφωνα με την ειδικό, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Συνεπώς πρέπει να δοθεί στη σχέση μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη και την εμφάνιση περιοδοντίτιδας, τονίζει η Δρ Σκουλάτου: «Δυστυχώς τα δύο αυτά νοσήματα εμφανίζουν αμφίδρομη σχέση, και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες ώστε να εξακριβωθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο το ένα επηρεάζει το άλλο».

Τι είναι η περιοδοντίτιδα

Η Περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή φλεγμονή που προσβάλλει τα ούλα και το κόκαλο της γνάθου καθώς και ένα ή περισσότερα δόντια. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες  που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου.

Παράλληλα παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαρύτητά της αλλά και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας της.

Από τη άλλη, η περιοδοντική νόσος λόγω της φλεγμονής που υπάρχει στο στόμα, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον γλυκαιμικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας, η οποία με τη σειρά της καθιστά δύσκολη τη ρύθμισή του σακχάρου.

Θεραπεία

Η καλή υγεία του στόματος δεν εξασφαλίζει μόνο ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο, αλλά στην περίπτωση διαβητικών ασθενών είναι απαραίτητο και στην γενικότερη υγεία του. Αυτό το οποίο πρέπει και οφείλει να κάνει ο κάθε άνθρωπος για την πρόληψη της υγείας του στόματος αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού του είναι οι τρεις βασικές αρχές:

  • Σχολαστική καθημερινή στοματική υγιεινή
  • Τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο για καθαρισμό και ενδεχομένως περιοδοντικό        καθαρισμό (περιοδοντική θεραπεία)
  • Ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη με διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση