HomeΚΟΣΜΟΣΣε αναβρασμό το Χαλέπι: Σχεδιάζεται μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης

Σε αναβρασμό το Χαλέπι: Σχεδιάζεται μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις φέρεται ότι στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή του Χαλεπιού, όπου νέες συγκρούσεις απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία, ενόψει του επόμενου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά και των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Τετάρτη στη χώρα.

Η επανάληψη των συγκρούσεων κοντά στο Χαλέπι αποτελεί τη σοβαρότερη μέχρι στιγμής παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με στόχο να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Επισημαίνοντας το πόσο εύθραυστη είναι αυτή η εκεχειρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος επισκέπτεται τη Δαμασκό, ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ευθύνονται για τις παραβιάσεις της συμφωνίας. Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα και το Ριάντ έχουν δώσει εντολές στους αντάρτες να εξαπολύουν επιθέσεις με σκοπό να αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γενεύη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία για το θέμα αυτό. Και οι δύο χώρες έχουν στηρίξει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παρέχοντάς τους χρήματα και όπλα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι προγραμματισμένο να ξαναρχίσουν την Τετάρτη, την ημέρα που θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Άσαντ. Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «απάτη» αυτήν την εκλογική διαδικασία.

Μάχη για το Χαλέπι

Οι συγκρούσεις στο Χαλέπι επικεντρώνονται γύρω από μια σειρά κοινότητες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου στα νότια της πόλης. Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό γύρω από τον καταυλισμό Χανταράτ στα βόρεια και γύρω από τις κοινότητες Τελάτ αλ Έις, Ζιτάν, Ζίρμπα και Χαν Τουμάν στα νότια. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι ο στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή. Ο στρατός από την πλευρά του κατηγορεί τους αντάρτες ότι συμμετέχουν στις επιθέσεις που εξαπολύει το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια οργάνωση που όπως και το Ισλαμικό Κράτος, έχει εξαιρεθεί από την εκεχειρία.

Προετοιμασίες για μεγάλη επιχείρηση

Το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι περίπου 9.500 μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Χαλέπι και προετοιμάζονται για μια μεγάλη επιχείρηση, στόχος της οποίας είναι να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη με τη Δαμασκό. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου 8.000 άνδρες του Νόσρα έχουν αναπτυχθεί στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού και άλλοι 1.500 στα βόρεια της πόλης», είπε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι. «Έχουμε αξιόπιστες αναφορές που δείχνουν ότι προετοιμάζεται μια μεγάλη επίθεση» από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ Αλ Χαλάκι φέρεται να δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, σχεδιάζει μια επιχείρηση για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, όμως η Μόσχα σήμερα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Ο Ρουντσκόι είπε ότι «όλες οι ενέργειες του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας έχουν ως στόχο να αποκρούσουν» το Μέτωπο Αλ Νόσρα. «Οι τρομοκράτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στο Σέιχ Μακσούντ και το Αλ Ζάγκρα, στα περίχωρα του Χαλεπιού», συνέχισε, εξηγώντας ότι αν πετύχουν το στόχο τους οι βόρειες περιοχές της Συρίας θα αποκλειστούν και πάλι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο καθεστώς ανέφεραν πάντως ότι παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτών και εξοπλισμού του συριακού στρατού και των συμμάχων του γύρω από το Χαλέπι. Το τηλεοπτικό κανάλι al-Mayadeen μετέδωσε μάλιστα ότι θεάθηκαν άρματα μάχης και εκτοξευτήρες ρουκετών να κατευθύνονται προς την πόλη αυτή.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση