HomeΚΡΗΤΗΕπέστρεψαν στα… βιβλία οι Κρητικοί εν μέσω κρίσης – Αύξηση επισκεψιμότητας στην Βικελαία

Επέστρεψαν στα… βιβλία οι Κρητικοί εν μέσω κρίσης – Αύξηση επισκεψιμότητας στην Βικελαία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επέστρεψαν στα… βιβλία εν μέσω κρίσης οι Κρητικοί όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Βικελαίας, Δημήτρη Σάββα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση της τάξεως του 90% σε όλες τις ηλικίες ως προς την επισκεψιμότητα της βιβλιοθήκης.

«Νέοι, γέροι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, οικονομικοί μετανάστες, άνθρωποι του μόχθου, καταφεύγουν στην Βικελαία προκειμένου να δανειστούν κάποιο βιβλίο για να το διαβάσουν, αφού η πρόσβασή τους προκειμένου να αγοράσουν οι ίδιοι είναι δύσκολη, λόγω των οικονομικών δυσχερειών», επισημαίνει κατά την εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο ο κ. Σάββας.

Γι’ αυτόν τον λόγο – όπως αναφέρει ο κ. Σάββας – χρειάζεται η Βικελαία βιβλιοθήκη να αποκτήσει ακόμα περισσότερα βιβλία για τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού της πόλης.

Τα βιβλία που καλούνται να αποφασίσουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για το αν θ’ αγοραστούν ή όχι είναι 560 στο σύνολό τους και έχουν ευρύ θεματολογία: Από αστυνομικό μυθιστόρημα του Jo Nesbo έως τον Ερωτόκριτο του Βιτσένζου Κορνάρου και από έρευνες για την παγκόσμια και ελληνική κρίση έως επιστημονικά βιβλία.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ηρακλείου θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα στην Λότζια.

Η εισήγηση

Αναλυτικά η εισήγηση του προϊστάμενου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, Δημήτρη Σάββα, προς το δημοτικό σώμα:

Μπορεί η κρίση να έχει κάνει έντονη και δυσβάσταχτη την εμφάνισή της, όμως καθημερινά στην Βικελαία Βιβλιοθήκη ο αριθμός των επισκεπτών της γίνεται ολοένα και πιο μεγάλος. Ένα φαινόμενο γενικό που αφορά όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας και αρκετά παρήγορο, αφού ο κόσμος στρέφεται προς το βιβλίο.

Οι βιβλιοθήκες είναι ζωντανοί οργανισμοί που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις ηλικίες, με στόχο την προώθηση της γνώσης με το βιβλίο και την ανάγνωση, με επιμορφωτικά σεμινάρια, με εργαστήριο και εκδηλώσεις.

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, αλλά και όλες οι σύγχρονες βιβλιοθήκες, εξελίσσονται σε πολύβουους χώρους, χώρους που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, χώρους συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων στο προερχόμενο αναγνωστικό κι ερευνητικό κοινό.

Χώροι όπου το παιδί μπορεί να βρει βοήθεια για το σχολικό διάβασμα, ο μετανάστης να μάθει την τοπική γλώσσα ή να συντάξει μία αίτηση για μία θέση εργασίας. Χώροι όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής ή να συζητήσει σε μία λέσχη ανάγνωσης. Χώροι για μικρούς και μεγάλους.

Τα δύο τελευταία χρόνια στην Βικελαία βιβλιοθήκη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αναγνωστικού κοινού κατά 90% περίπου.

Νέοι, γέροι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, οικονομικοί μετανάστες, άνθρωποι του μόχθου, καταφεύγουν στην Βικελαία προκειμένου να δανειστούν κάποιο βιβλίο για να το διαβάσουν, αφού η πρόσβασή τους προκειμένου να αγοράσουν οι ίδιοι είναι δύσκολη, λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

Έχουμε χρέος ως δήμος αλλά και ως δημοτική βιβλιοθήξη, να ανταποκριθούμε στα δύσκολα αλλά αναγκαία αιτήματα των καιρών. Μέσα στην αβεβαιότητα της κρίσης, η βιβλιοθήκη γίνεται σταθερό σημείο αναφοράς.

Για τους λόγους αυτούς παρακολούμε το δημοτικό συμβούλιο όπως εγκρίνει την διενέργεια προμήθειας βιβλίων ποσού 10.000 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση