HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑAlpha Bank: Μη αναστρέψιμη η αρνητική επίδραση των φόρων

Alpha Bank: Μη αναστρέψιμη η αρνητική επίδραση των φόρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως μπορεί να αποκαταστήσει  σημαντικά  το  οικονομικό  κλίμα αμβλύνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του αντιαναπτυξιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής ωστόσο η αρνητική επίδραση των φορολογικών  επιβαρύνσεων  είναι δύσκολο να ανατραπεί άμεσα.

Αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος σε περίπτωση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, αναμένει η Alpha Bank,  σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων εκτιμώντας ότι είναι καίριας σημασίας η διερεύνηση της ευαισθησίας των ιδιωτικών επενδύσεων στο ενδεχόμενο πλήρους αποκαταστάσεως της εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη στη χώρα μας διατηρούνται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των ανταγωνιστριών χωρών.

Γίνεται αναφορά στη συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι επενδύσεις κατά την διάρκεια της εξαετούς ύφεσης της οικονομίας και τονίζεται ότι στη βιομηχανία, η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών υπέστη καθίζηση κατά 64,4% την περίοδο 2007-2015. Το 2015, η μείωση της παραγωγής επενδυτικών αγαθών έφθασε το 6,5%, ως αποτέλεσμα της επανεμφανίσεως έντονης αβεβαιότητας και καταρρεύσεως του επενδυτικού κλίματος.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μετέθεσε τις επενδυτικές αποφάσεις και αντιμετώπισε τις μεταβολές της ζητήσεως διά της μεταβολής του βαθμού χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο βαθμός χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε κατά 22,8% σωρευτικά την περίοδο 2007-2015.

Επιπλέον, επιβραδύνθηκε σημαντικά και η ροή εκταμιεύσεως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις σε δημόσια έργα υποδομής και εν γένει να αποδυναμωθεί η επενδυτική προσπάθεια.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων  στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και συνεπαγόμενα η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, επέφερε την μεγάλη υποχώρηση των δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες.

Ωστόσο, καταλήγει η Alpha Bank, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους εταίρους το καλοκαίρι του 2015, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ανακάμπτει φθάνοντας τον Μάρτιο 2015 στις 89,2 μονάδες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση