HomeCity Guide«Η Πάλη των Τάξεων, μια πολιτική και φιλοσοφική ιστορία»

«Η Πάλη των Τάξεων, μια πολιτική και φιλοσοφική ιστορία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Αναλόγιο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Ντομένικο Λοζούρντο με τίτλο «Η Πάλη των Τάξεων, μια πολιτική και φιλοσοφική ιστορία».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σπύρος Λαπατσιώρας (Περιοδικό «Θέσεις») και Μύρωνας Ξυδάκης (εκδόσεις Α/συνεχεια).

Στο βιβλίο αυτό ο Ντομένικο Λοσούρντο μέσα από μια κοπιαστική και τεκμηριωμένη εργασία, εξετάζει την φιλοσοφική και πολιτική πορεία της έννοιας αυτής στα ποικίλα πεδία εμφάνισης της. Αξιοποιώντας ένα πλούσιο υλικό, παρουσιάζει την πολύπτυχη εξέλιξη της ταξικής πάλης, ανατρέποντας μονομέρειες, απλουστευτικές διαδόσεις και στερεότυπα, εμβαθύνοντας στην εξέλιξή της και εντοπίζοντας αντιφάσεις ανάμεσα στην θεωρία (λογική) και την πραγματική εξέλιξη (ιστορία).

Το εγχείρημα του Λοσούρντο στηρίζεται σε ένα ξαναδιάβασμα της θεωρίας των Μαρξ και Ένγκελς για την πάλη των τάξεων, υπό το πρίσμα της δοκιμασίας της σε μια ταραγμένη περίοδο περίπου 170 χρόνων. Εξετάζει ένα βασικό πυλώνα του μαρξισμού, σε συνθήκες κρίσης του, κατορθώνοντας να προσφέρει ένα γόνιμο έργο για την επαναθεμελίωση και επικαιροποίηση της έννοιας της ταξικής πάλης τόσο για την κατανόηση της ιστορικής διαδικασίας, όσο και για την προώθηση και διεξαγωγή των χειραφετητικών αγώνων σήμερα.

Ο Ντομένικο Λοσούρντο είναι κοσμήτορας στο πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο όπου και διδάσκει φιλοσοφία της ιστορίας. Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαλεκτικής Φιλοσοφίας Societas Hegeliana. Είναι συγγραφέας, ανάμεσα στα άλλα, των Controstoria del liberalism (Laterza, 2005), Stalin: storia e critica di una leggenda nera (Carocci, 2008), La sinistra assente. Crisi, società dello spettacolo, guerra (Carocci, 2014), War and Revolution: Rethinking the Twentieth Century (Verso, 2015).

Στα ελληνικά έχει εκδοθεί το έργο του Η γλώσσα της Αυτοκρατορίας. Λεξικό της αμερικάνικης ιδεολογίας (εκδόσεις Α/συνεχεια, 2010).

Διαφήμιση
Διαφήμιση