HomeΥΓΕΙΑΕξαγγελίες Ξανθού από την Τρίπολη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Εξαγγελίες Ξανθού από την Τρίπολη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσκεψη στο νοσοκομείο της Τρίπολης πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Απριλίου ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός με την ευκαιρία της παρουσίας του σε εκδήλωση βράβευσης της δωρήτριας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου κας Γ. Γκουντάνη, που διοργάνωσε το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το Καρδιολογικό Τμήμα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή βράβευσης ο κ. Ξανθός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι οποίες έχουν ένα ιδιαίτερο συμβολισμό όταν προέρχονται από καθημερινούς ανθρώπους όπως η κα Γκουντάνη, που από το μόχθο μιας ζωής- και μάλιστα στην ξενιτιά- δωρίζουν εξοπλισμό που αναβαθμίζει το ΕΣΥ και την ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους πολίτες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Πολιτεία θα στηρίξει με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του, κάτι που εύλογα αποτελεί απαίτηση της δωρήτριας και της τοπικής κοινωνίας.

Σύσκεψη για τα προβλήματα του νοσοκομείου

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Γιαννόπουλο, τον Υποδιοικητή Δ. Κωστακιώτη και τον υπηρεσιακό Διοικητή του Νοσοκομείου Τρίπολης Β. Πονηράκο, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη Διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη, την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του Νομού, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου παρουσίασαν αναλυτικά τα συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα του Ιδρύματος, με έμφαση στα κενά σε προσωπικό και ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές, στην αναγκαιότητα έγκρισης νέου Οργανισμού, στις δυσλειτουργίες του συστήματος προμηθειών, στην ανάγκη ενίσχυσης της Παιδιατρικής Κλινικής με παιδιάτρους και των Χειρουργείων με αναισθησιολόγους και νοσηλευτές για να αξιοποιηθεί η νέα χειρουργική πτέρυγα του νοσοκομείου, στην προβληματική στελέχωση των 5 Κέντρων Υγείας του Νομού και της δομής του ΠΕΔΥ κλπ.

Ειδική αναφορά και συζήτηση έγινε για το θέμα της μεταφοράς των τμημάτων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο νέο κτηριακό συγκρότημα εντός του Νοσοκομείου που ολοκληρώνεται σύντομα και θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική (τμήμα οξέων περιστατικών) δυναμικότητας 35 κλινών ενηλίκων και 7 παίδων-εφήβων. Το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ζήτησε να αντιμετωπιστούν κατασκευαστικά προβλήματα και αβλεψίες στη νέα πτέρυγα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας για τους ασθενείς και το προσωπικό, ενώ έθεσαν γενικότερα την ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μετάβαση από την ασυλική λειτουργία στο νέο μοντέλο μιας ψυχιατρικής κλινικής γενικού νοσοκομείου.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι πριν την έναρξη λειτουργίας του ψυχιατρικού τομέα θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και άμεσα θα σταλεί κλιμάκιο από το Υπουργείο για να εκτιμήσει τις ανάγκες και τους όρους μετεγκατάστασης στη νέα πτέρυγα .

Το σχέδιο για τη λειτουργική αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε από την πλευρά του το σχέδιο λειτουργικής σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ που προωθεί η πολιτική ηγεσία μέσα στο 2016 και ανέλυσε τις θέσεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπονται στην τρέχουσα προκήρυξη 4Κ/5Κ ( 8 θέσεις μεταξύ των οποίων 1 ΠΕ φαρμακοποιών , 3 ΤΕ νοσηλευτών, 3 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών , 1 ΤΕ ακτινολογίας/ραδιολογίας) , τις 5 θέσεις για τη ΜΕΘ ( 1 γιατρός + 4 νοσηλευτές ) μέσω της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις 4 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού που προκηρύσσονται άμεσα ( 1 ΠΕ φαρμακοποιών, 1 ΔΕ βοηθών φαρμακείου, 1 ΔΕ διοικητικού και 1 ΥΕ βοηθητικού προσωπικού ) , καθώς και τις 19 θέσεις που περιλαμβάνει η νέα προκήρυξη των 2440 μόνιμου προσωπικού που αναμένεται σύντομα ( 5 γιατρών και 14 λοιπού προσωπικού) .

Είναι σημαντικό τόνισε ο κ. Ξανθός ότι από την τελευταία αυτή προκήρυξη γίνεται στοχευμένη ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου με 14 άτομα (μεταξύ αυτών 3 ψυχίατροι), αποδεικνύοντας την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο μετασχηματισμός του ασύλου και η ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση