HomeΚΡΗΤΗΤο Ηράκλειο δε θα εγκαταλείψει τη μάχη – Η έδρα του ΕΝΙΣΑ είναι το Ηράκλειο και θα παραμείνει

Το Ηράκλειο δε θα εγκαταλείψει τη μάχη – Η έδρα του ΕΝΙΣΑ είναι το Ηράκλειο και θα παραμείνει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστάρης στην «μάχη» για την πααραμονή της έδρας του ΕΝΙΣΑ στο Ηράκλειο είναι ο δήμος Ηρακλείου, με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό να παίρνει θέση σε όλα αυτά που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και να δηλώνει «Το Ηράκλειο δε θα εγκαταλείψει τη μάχη, η έδρα του ΕΝΙΣΑ είναι το Ηράκλειο και θα παραμείνει».

Μάλιστα την ίδια ώρα καλεί την κυβέρνηση, όλους τους βουλευτές, εκπροσώπους αρχών και φορέων, να μην επιτρέψουν να μεταφερθεί η έδρα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λαμπρινού:

Δέκα ολόκληρα χρόνια ο ΕΝΙΣΑ έχει έδρα του το Ηράκλειο. Πρόκειται για τον μοναδικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ελληνικό έδαφος, στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, επίσης μοναδικό ευρωπαϊκό σχολείο στην χώρα. Εδρεύει στο Ηράκλειο από το 2005 και σε συνδυασμό και με άλλα ερευνητικά ιδρύματα, αποτελούν για το νησί σημείο αναφοράς στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας. Κι ενώ οι αποφάσεις σε Κοινοτικό και Εθνικό επίπεδο αναφορικά με τον Οργανισμό θέλουν την έδρα στο Ηράκλειο μέχρι και το 2020, παρατηρείται από το 2011 μία προσπάθεια απαξίωσης με απώτερο σκοπό την οριστική απομάκρυνση του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας,  δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί και να αντιστέκεται βρίσκοντας κάθε φορά, που η έδρα του Οργανισμού απειλούνταν με απομάκρυνση, λύσεις.

Ο Δήμος Ηρακλείου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατάφεραν να εξασφαλίσουν πόρους για τη μεταστέγαση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας ενώ και το Υπουργείο Παιδείας απάντησε θετικά στο θέμα της στελέχωσης του και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου. Ωστόσο μετά από όλα αυτά υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικαλείται οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, που επισημαίνει την  ανάγκη διοίκησης του  Οργανισμού από το Γραφείο Αθηνών, προτείνοντας την εγκατάλειψη της κρητικής έδρας.

Η πόλη του Ηρακλείου, ως έδρα του ENISA απετέλεσε στρατηγική επιλογή ενίσχυσης των Περιφερειών και της περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απομακρυνθεί από Κράτος Μέλος της Ε.Ε. Ευρωπαϊκός Οργανισμός, ή  Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τους Ευρωβουλευτές και τους Βουλευτές, καλούμε τους φορείς του τόπου, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να συμβάλλουν έτσι ώστε να μην απομακρυνθεί η έδρα του Οργανισμού από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Είναι μια «πρωτιά» που το Ηράκλειο ούτε αξίζει, ούτε θέλει. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να δεχθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του ENISA. Και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη …

Διαφήμιση
Διαφήμιση