HomeΚΡΗΤΗΗ τοποθέτηση του Σ. Δανέλλη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Η τοποθέτηση του Σ. Δανέλλη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης με αφορμή το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για την «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις: α) των Οδηγιών 2014/107/ΕΕ και (ΕΕ) 2015/2060, β) των Οδηγιών 2014/86/ΕΕ και 2015/121/ΕΕ, γ) της Οδηγίας 2013/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις».

Η ομιλία του κ. Δανέλλη είχε ως εξής:

“Θα ήθελα να απευθυνθώ στον κ. Υπουργό, για την κριτική που άσκησε πριν από λίγο και στο Ποτάμι, αναφέροντας ότι δεν δικαιούμαστε να ασκούμε κριτική, σχετικά με την κυβερνητική επάρκεια. Θέλω να του θυμίσω ότι Το Ποτάμι δεν έχει δοκιμαστεί στην διακυβέρνηση της χώρας, άρα μπορούμε να ασκούμε κριτική. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον έχει υπαίτιους. Οι δυσκολίες δεν ήρθαν από τον Θεό…

Οι τράπεζες δεν έκλεισαν μόνες τους, τα capital controls δεν μας τα επέβαλλαν κάποιοι τρίτοι. Άρα δεδομένων όλων αυτών δικαιούμαστε να κρίνουμε τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι. Αν κάποιος τρίτος παρακολούθησε την προχθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, θα αντιλαμβάνονταν ότι η Ελλάδα σταθερά αρνείται να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα.

Εδώ στον ομφαλό της γης τα πράγματα μοιάζουν να κινούνται αλλιώς, με άλλους ρυθμούς, με άλλες προτεραιότητες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο νέος Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε εχθές μετέτρεψε το Ελληνικό Φεστιβάλ σε Βελγικό, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, που μάλλον δεν είχε κανένα επιχείρημα υποστήριξης της πολιτισμικής ταυτότητας της Ελλάδας. Η κρίση στην Ελλάδα είναι πολυεπίπεδη. Δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρωτίστως πολιτισμική. Και σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να δουλεύει, διαχρονικά, για μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πολιτική, αντί να παίζει με τις εντυπώσεις και τις βαρύγδουπες μεταγραφές.

Πρόκειται για χαμένες ευκαιρίες, όπως αυτή προχθές, όπου για ακόμη φορά αναβάλλαμε την ουσιαστική συζήτηση για την Δικαιοσύνη και περιοριστήκαμε σε ένα κακό θέατρο εντυπώσεων. Αντί να αναζητήσουμε τρόπους θεσμικής αντιμετώπισης της διαπλοκής και της διαφθοράς, αντί να επιμείνουμε στην ενδυνάμωση της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας των θεσμών, αποδείξαμε για άλλη μια φορά στρεψόδικα ότι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

Υποστηρίζετε ότι θέλετε να χτυπήσετε την διαπλοκή και τη διαφθορά. Σε αυτόν τον πόλεμο έχετε στα χέρια σας το μεγαλύτερο όπλο: το καλό νομοθετείν. Κινδυνεύω να χαρακτηριστώ γραφικός, όπως ο Κάτωνας ο πρεσβύτερος. Μόνο που το δικό μου «Carthago delenda est», είναι το «Νομοθετείστε ορθά!».

Αν πράγματι θέλετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε θεσμικά τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και εν τέλει την ίδια την Δημοκρατία. Είστε κυβέρνηση. Έχετε την νομοθετική πρωτοβουλία. Είχατε και έχετε την ευκαιρία να κάνετε όλα όσα δεν έκαναν οι άλλοι. Π.χ. αντί να κουτσουρεύετε τη «Διαύγεια», διευρύνετέ την. Όμως εσείς συνεχίζετε στο γνωστό σας μοτίβο. Κατεπείγοντα νομοσχέδια, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκ των υστέρων φέρνετε στη Βουλή, για να αποκτήσουν επίφαση νομιμότητας, πληθώρα άσχετων και πολλές φορές εκπρόθεσμων τροπολογιών ακόμη και σε ενσωματώσεις Οδηγιών, ή όπως εχθές σε κυρώσεις Συμβάσεων.

Πρόκειται για πρωτοφανείς θεσμικές παρεκτροπές που κάνουν τη νομοθέτηση των προηγούμενων κυβερνήσεων να φαντάζει υποδειγματική. Και βέβαια το μοτίβο «η διαπλοκή είναι των άλλων», δεν πείθει πλέον κανέναν. Αλλά και η διάθεσή σας για ευθείες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης εξοργίζει.

Πάντοτε υπήρχαν απόπειρες επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αλλά σποραδικές, που στιγμάτιζαν τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Αυτήν την φορά, όμως, το κακό μοιάζει να παραγίνεται. Μοιάζει με κεντρική πολιτική επιλογή, που ωστόσο, πολύ απέχει από τις κυβερνητικές πρακτικές που ακολουθούνται στις ώριμες Δημοκρατίες της Δύσης.

Οι καθεστωτικές αυτές σας αντιλήψεις, περισσότερο θυμίζουν λατινοαμερικάνικες δημοκρατίες ή νεόκοπες δημοκρατίες της τέως ανατολικής Ευρώπης. Είναι αδιανόητη κάθε Υπουργική παρέμβαση στις αποφάσεις και το έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Δεν μάθατε ακόμη πως ο δημόσιος λόγος, ιδίως αυτών που κατέχουν θεσμικές θέσεις έχει ιδιαίτερο βάρος και δημιουργεί κλίμα και τάσεις;

Όπως ακριβώς μια δήλωση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καταποντίσει το χρηματιστήριο ή να ανεβάσει τα spreads, καταποντίζοντας την οικονομία, έτσι ακριβώς και μια δήλωση του αρμόδιου Υπουργού μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην Δικαιοσύνη.

Δεν γίνεται να εξαναγκάζεται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να απαντά σε αστήρικτες αιτιάσεις και αβάσιμες καταγγελίες αρχηγού κόμματος και Υπουργού που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή, που από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας δεν θα έπρεπε να καταπατηθεί. Τα συνταγματικά όρια πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Ειδάλλως δημιουργούνται τετελεσμένα, που υποθηκεύουν την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος σήμερα και αύριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν συνεννοούμαστε παρά για τα ελάχιστα, δίνοντας πολύ κακό παράδειγμα. Η πολιτική θα έπρεπε κατ’ αρχήν να έχει παιδευτικό ρόλο για τους πολίτες. Και αυτό δεν το κάνουμε. Έτσι, όμως, αφενός διευρύνεται η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και αφετέρου κάνουμε τους πολίτες να πιστεύουν ότι τα πολύπλοκα προβλήματα λύνονται με ευχολόγια και εκτόξευση λάσπης. Κάνουμε κακό στον Κοινοβουλευτισμό με την εικόνα που δίνουμε ως Κοινοβούλιο, αφού φαίνεται να μην συνειδητοποιούμε την δυσκολία των καιρών και την κρισιμότητα των στιγμών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για εκλογές επειδή δημοκοπικά φαίνεται να είναι μπροστά. Δεν αναρωτιέται τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, με όλα τα ζητήματα ανοιχτά. Τι ακριβώς έχει αλλάξει, σε αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες για την ίδια, που θα την καταστήσει περισσότερο έτοιμη να κυβερνήσει. Ποιες αντιφάσεις της έλυσε; Είναι οι αντιμεταθέσεις ρόλων εντός της, επαρκής συνθήκη επιτυχημένης κυβερνησιμότητας;

Ή ακολουθεί την πεπατημένη, κλείνοντας το μάτι στους πολίτες, με ανέξοδες υποσχέσεις; Η αντανακλαστική εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία δεν επαρκεί για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο καιροσκοπισμός δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο, ιδιαίτερα, όταν αφορά τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω το γεγονός πως την Δευτέρα, 28 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ιδέες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τάχθηκε υπέρ των «σταθερών εκλογικών κύκλων», ενώ την Τρίτη, 29 Μαρτίου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές, 6 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές; Πρόκειται για λαϊκισμό, που αποδεδειγμένα δεν αποτελεί εργαλείο για τον τρόπο εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο, παρά μόνο για την κατάληψη της εξουσίας.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η αυτογνωσία είναι εχθρός, ότι είναι μια κατάσταση που δεν μας αφορά. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ούτε μεταξύ μας, δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας.

Πόσο μάλλον να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, ενημερώνοντάς τον ακριβώς για το τι έχουμε μπροστά μας και τι πρέπει να κάνουμε. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Που βρισκόμαστε σε σχέση με το άλλο μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό; Έχετε πλέον καταλάβει – ελπίζω – ότι δεν λύνεται με φιλανθρωπίες και λόγια συμπαράστασης.

Ή πιστεύετε ακόμη, πως η συμμετοχή των «αλληλέγγυων», που τόσο εμπιστεύεστε, λύνει το πρόβλημα; Φοβάμαι ότι το μίγμα αφελών αλληλέγγυων με διάφορους σκοτεινούς τύπους αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό. Τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και η πορεία των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας το αποδεικνύουν. Η χρησιμοποίηση των απελπισμένων μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Λάβετέ το υπόψη και αναλάβετε εξ ολοκλήρου τις ευθύνες σας. Ευχαριστώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση