HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑσφαλιστικό: «Κλείδωσαν» μειώσεις σε επικουρικές-εφάπαξ

Ασφαλιστικό: «Κλείδωσαν» μειώσεις σε επικουρικές-εφάπαξ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από αύριο, λήγει η «σιγή ασυρμάτου» που είχαν ζητήσει οι δανειστές για να γιορτάσουν χωρίς οχλήσεις το καθολικό Πάσχα και αρχίζει η επικοινωνία των τεχνικών κλιμακίων με το υπουργείο Eργασίας εν όψει του νέου ραντεβού για το ασφαλιστικό στις 4 Απριλίου.

Το υπουργείο επισπεύδει την υλοποίηση μέτρων και τροποποιεί σχέδια για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ ώστε να είναι έτοιμο το διοικητικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αλλαγών. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Ενιαίου επικουρικού ταμείου αναμένεται να πάρει ΦΕΚ ενώ τα ταμεία πρόνοιας θα προσαρτηθούν τελικά στο ενιαίο επικουρικού και όχι στο ΕΦΚΑ (φορέα των κύριων συντάξεων) κάτι που σημαίνει ότι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα υπαχθούν στο νέο σύστημα που προβλέπει ρήτρα βιωσιμότητας, χρηματοδότηση μόνο από ίδιους πόρους και νοητή κεφαλαιοποίηση των εισφορών που καταβάλλονται από το 2014.

Η ροή της συνταξιοδότησης

Και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση των εφάπαξ έως και 25%, ο γενικός διευθυντής του ταμείου πρόνοιας του δημοσίου Νίκος Καλάκος υποστηρίζει ότι το 2017 το ταμείο θα καταγράψει πλεόνασμα καθώς έχει μειωθεί εντυπωσιακά η ροή εξόδου των υπαλλήλων προς τη συνταξιοδότηση. Το 2016 εκτιμά ότι θα αποχωρήσουν 10.650 υπάλληλοι. Το πρώτο τρίμηνο αποχώρησαν 360 άτομα ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν υποβάλλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση 1650 άτομα.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών. Τα ποσοστά που έχει αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά ξεκινούν  από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης και οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων 10% έως 20%.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την ελληνική πρόταση ενώ πρόβλημα παραμένει το ΔΝΤ που πιέζει για «βουτιά» των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να δεχθεί η εθνική σύνταξη να διατηρηθεί στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.

Τα χαμηλότερα ποσοστά (0,45%) που προτείνει το ΔΝΤ οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30% ενώ θα επηρεάσουν τόσο τις κατώτατες συντάξεις όσο και τις αναπηρικές. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε την ατυχία να μείνει ανάπηρος μετά από 5 έτη εργασίας ζήτημα είναι αν θα πάρει 30 ευρώ αναλογική σύνταξη και συνολικά μαζί με την εθνική θα εισπράττει 414 ευρώ .

Πιο κάτω και από το … μνημόνιο

Αντίστοιχα στα 380 ευρώ θα μειωθεί η κατώτατη σύνταξη με 15ετία αντί για 392 που ορίζει το μνημόνιο. Το ποσοστό μείωσης  της βασικής σύνταξης για τη 15ετία, με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας να υποστηρίζει ότι έχει «κλειδώσει» στο ποσό των  345,6 ευρώ (384 ευρώ για την 20ετία) και τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω συμπίεσή της κάτω και από 300 ευρώ.

Προς το παρόν οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μειωθούν μόνο οι υψηλές καταβαλλόμενες συντάξεις. Ωστόσο θα επαναξιολογηθεί το 2017 αν καλύφθηκε ο στόχος για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ καθώς οι δανειστές έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα σε «μετρίσιμες» αποδόσεις που δεν είναι άλλες από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ,ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, μιλώντας σε ημερίδα χθες πρότεινε μειώσεις στις συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και λογικά το εγχώριο Ασφαλιστικό Σύστημα σε 5 χρόνια θα δίνει συντάξεις Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα πρότεινε την εξοικονόμηση κατά 1,8 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση να την εξασφαλίσει από τη μείωση των κύριων συντάξεων για 750.000 συνταξιούχους με μέση σύνταξη 1100 ευρώ κάτω των 65 ετών, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό ,με 7,7 δισ. ευρώ ετησίως . « Είναι αναπόφευκτες οι περικοπές» τόνισε ο κ. Νεκτάριος  εκτιμώντας ότι «από το 2010 έως το 2050 οι συντάξεις θα μειωθούν συνολικά κατά 500 δισ. ευρώ».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση