HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροβόπουλος: Το ΔΝΤ προειδοποιούσε από το 2008 για το χρέος

Προβόπουλος: Το ΔΝΤ προειδοποιούσε από το 2008 για το χρέος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντελώς λανθασμένη χαρακτήρισε τη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bulgarian PostBank Eurobank Ergasias AE από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς την με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει». Εξάλλου, τάχθηκε ενάντια στην πολιτική της διαρκούς αύξησης φόρων καθώς όπως είπε «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο την οικονομία».

Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι η αιτία που η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον έβδομο χρόνο κρίσης είναι η μη προώθηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά από 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα είχαμε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την κρίση», υποστήριξε. Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, τόνισε, καθώς πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με πόρους από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι έκθεση του Μπομπ Τραα το 2008 (εκπροσώπου του ΔΝΤ για την Ελλάδα) είχε δείξει ότι το χρέος θα εκτοξευόταν μακροπρόθεσμα στο 800% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ανερχόταν σε 400%. «Τον παρακαλέσαμε να μην τη δημοσιοποιήσει», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση