HomeΚΡΗΤΗΟδός Ρόδων: Ένας όμορφος δρόμος … αφιλόξενος για τους πεζούς! – Φωτορεπορτάζ

Οδός Ρόδων: Ένας όμορφος δρόμος … αφιλόξενος για τους πεζούς! – Φωτορεπορτάζ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η οδός Ρόδων βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου. Παράλληλος της λεωφόρου Δημοκρατίας, συνδέει τη Γεωργίου Παπανδρέου με την οδό Γερωνυμάκη. Με δεδομένο ότι διευκολύνει την πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πολλοί είναι οι οδηγοί, που ειδικά τις ώρες αιχμής την προτιμούν, προκειμένου να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση της λεωφόρου και τα φανάρια.

Από αρχιτεκτονική άποψη, η οδός Ρόδων είναι ένας από τους όμορφους δρόμους του Ηρακλείου. Τα κτίρια, κατοικίες ως επί το πλείστον, έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, με οικοδομήματα άρτια ενσωματωμένα στο φυσικό περιβάλλον, πανέμορφες οικοδομές, με έντονη δενδροφύτευση και στοιχεία πρασίνου, δημιουργημένα από αρχιτέκτονες – καλλιτέχνες. Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος θιασώτης της αρχιτεκτονικής, βρεθεί στην οδό Ρόδων και αρχίσει να την παρατηρεί με γνώμονα την καλαισθησία, εισπράττει την εντύπωση ότι δεν βρίσκεται στο κέντρο μίας μεγαλούπολης, αλλά μάλλον σε ένα προάστιο με κατοίκους υψηλής οικονομικής επιφάνειας και ιδιαίτερα προσεγμένο.

Όμορφος μεν… αφιλόξενος δε

Η οδός Ρόδων, όμως, σε πλήρη αντίθεση με την αρχιτεκτονική της ταυτότητα, είναι και ένας δρόμος, ιδιαίτερα … αφιλόξενος για τους πεζούς, για τα παιδικά καροτσάκια και τα αναπηρικά αμαξίδια.

rodon 1
Το πλάτος των πεζοδρομίων είναι εμφανές ότι δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά

Στην οδό Ρόδων λειτουργεί δημόσιο νηπιαγωγείο και στην απόληξη της, στην οδό Γερωνυμάκη υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα σχολικά συγκροτήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο. Επίσης, δίνει πρόσβαση στο συγκρότημα του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά το δρόμο αυτό διέρχεται πλήθος μαθητών, όλων των ηλικιών. Η κατάσταση όμως που επικρατεί στο οδόστρωμα καθιστά τη διέλευση μία χρονοβόρα περιπέτεια και συνάμα επικίνδυνη.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένας γονιός που συνοδεύει το παιδί του στο σχολείο, πεζή. Μπορεί όμως να γυρίζετε από τη λαϊκή αγορά και να έχετε μαζί σας το καροτσάκι των ωνίων. Δεν αποκλείεται, πάλι, να βρεθήκατε σ’ αυτό το δρόμο με το μωρό στο παιδικό καροτσάκι. Ίσως να είστε άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο ή να αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης… Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, θα χρειαστείτε περισσότερο από 10 λεπτά να διασχίσετε ένα δρόμο λίγων εκατοντάδων μέτρων!

rodon 2
Όπως προκύπτει από την ειδική διαγράμμιση, στα αριστερά της εικόνας, ο δρόμος χρησιμοποιείται και από ΑμΕΑ

Και επιπλέον θα πρέπει να έχετε τεταμένη την προσοχή σας για να μην βρεθείτε στις ρόδες κάποιου αυτοκινήτου, γιατί στην οδό Ρόδων το να περπατά κανείς στα κατ’ επίφαση πεζοδρόμια, ξεφεύγει κατά πολύ από την έννοια της… περιπέτειας.

Όπως θα δείτε στα στιγμιότυπα που κατέγραψε ο φακός του CRETAPOST, τα πεζοδρόμια μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 60 εκατοστά πλάτος. Σε κάποια σημεία του δρόμου, απλά … εξαφανίζονται και σε κάποια άλλα σημεία, την πορεία σας ως πεζού τη διακόπτουν απότομα, στύλοι της ΔΕΗ, σκαλοπάτια οικιών, εγκαταλελειμμένα δίκυκλα. Το πεζοδρόμιο είναι τόσο στενό, που αμαξίδια παιδικά και αναπηρικά απλά δεν χωρούν, ενώ ακόμη και ένα παιδί του Δημοτικού έχοντας την τσάντα στην πλάτη είναι παντελώς αδύνατον να περάσει..

rodon 3
Σε κάποια σημεία του δρόμου, το πεζοδρόμιο εξαφανίζεται ως δια μαγείας…

Αν λάβουμε υπόψη και τη στενότητα του καταστρώματος του δρόμου και το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα εκατέρωθεν, αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασχίσετε το οδόστρωμα αυτό, κατά μήκος, με το ανήλικο παιδί σας, με το καροτσάκι του μωρού, φορτωμένοι με ψώνια, με το αναπηρικό αμαξίδιο ή με τη ράβδο για τους τυφλούς, είναι περπατώντας, στην κυριολεξία, στη … μέση του δρόμου!

Οι κίνδυνοι είναι προφανείς για την ακεραιότητά σας, ειδικά αν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιον βιαστικό ή εκνευρισμένο οδηγό που εξανίσταται για την απρονοητικότητά σας να περπατάτε στη μέση του δρόμου με το 5χρονο ζωηρό πιτσιρίκι, ή με το ογκώδες καρότσι του μωρού.

rodon 4
Όσο ευλύγιστος κι αν είναι κανείς, είναι παντελώς αδύνατον να διασχίσει το συγκεκριμένο τμήμα του πεζοδρομίου. Φυσικά η λύση δεν θα δοθεί με την απομάκρυνση του δέντρου….

 

rodon 8
Ένα τυπικό δείγμα του δρόμου μπροστά από μια καλαίσθητη πολυκατοικία, με ανύπαρκτο πεζοδρόμιο, σταθμευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην κεντρική είσοδο του κτιρίου και φθαρμένο οδόστρωμα. Ακόμη και οι ένοικοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι τους…

Σε όλα αυτά, προστίθεται και η φθορά του οδοστρώματος, με τις λακκούβες που έχουν μείνει αφρόντιστες εδώ και πολύ καιρό και τον κατεστραμμένο ασφαλτοτάπητα. Ειδικά στην είσοδο του νηπιαγωγείου, μία τεράστια λακκούβα, τις βροχερές μέρες μετατρέπεται σε μία «γραφική» λιμνούλα με λασπόνερα…  Αυτό όμως, είναι θέμα ενός άλλου φωτορεπορτάζ…

rodon 9
Η στενότητα του δρόμου γίνεται αντιληπτή στο στιγμιότυπο…
rodon 14
Ακόμη και τα οχήματα χωρούν με δυσκολία να διασχίσουν το οδόστρωμα..
rodon 13
Το σημείο όπου αρχίζουν τα προβλήματα των πεζών…
rodon 12
Χωρίς σχόλια….

 

rodon 11
Οι λακκούβες είναι αφρόντιστες εδώ και καιρό..
rodon 10
Κι άλλο ένα .. φυσικό εμπόδιο. Ο στύλος της ΔΕΗ που έχει «φυτρώσει» στο ανισόπεδο πεζοδρόμιο
rodon 7
Σκαλοπάτια κεντρικών εισόδων, ένα φυσικό εμπόδιο, που αναγκάζει τον πεζό να βρεθεί στο δρόμο. Αν μπροστά στα σκαλοπάτια συμβεί να βρίσκεται και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει ο πεζός να κινηθεί προς τα πίσω, για να περάσει ανάμεσα στα αυτοκίνητα και στη συνέχεια στη μέση του δρόμου για να ακολουθήσει την πορεία του. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν έχετε μαζί σας το μωρό στο καροτσάκι…
rodon 6
Στα αριστερά η κεντρική είσοδος του νηπιαγωγείου, με τη μεγάλη λακκούβα ακριβώς μπροστά της. Όταν οι μικροί μαθητές προσέρχονται στο σχολείο τα πρωινά, στο σημείο προκαλείται το αδιαχώρητο…
rodon 5
Το οδόστρωμα είναι φθαρμένο σε όλο το μήκος της οδού
Διαφήμιση
Διαφήμιση