HomeΚΡΗΤΗΣτο Ηράκλειο οι υψηλότερες θερμοκρασίες του … Φεβρουαρίου, πανελλαδικά

Στο Ηράκλειο οι υψηλότερες θερμοκρασίες του … Φεβρουαρίου, πανελλαδικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο «κόκκινο» έφτασε ο υδράργυρος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, στη διάρκεια ενός χειμώνα που σημαδεύτηκε από τις υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες και από τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα στην Αθήνα, το θερμόμετρο ανέβηκε πολύ ψηλά, καθώς η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 18,9° C, 5,3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, ενώ στο Ηράκλειο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με το μέσο όρο να φτάνει τους 19,4 βαθμούς Κελσίου.

anatolh

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμό στο Θησείο, η απόκλιση της τιμής στην Αθήνα, με +5,3° C, ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία απόκλιση που έχει καταγραφεί», λέει ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΘΗΜΕΡΙΝΗ. «Συγκεκριμένα, οι μήνες που παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις στις μέσες ανώτερες τιμές θερμοκρασίας στην Αθήνα ήταν μέχρι τώρα ο Μάρτιος 2001 με +5,2° C, ο Ιούλιος 2012 με +4,3° C, ο Αύγουστος 2006 με +4,1° C, ο Ιούλιος 2007 και ο Αύγουστος 2010 με +3,9° C. Οπως βλέπουμε, ο φετινός Φεβρουάριος ξεπερνά αυτές τις υπερβάσεις της κλιματικής τιμής», μας λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Ζεστάθηκε» ακόμη και το Νευροκόπι

Το εντυπωσιακό είναι πως σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας τον Φεβρουάριο να μοιάζει περισσότερο με ζεστό ανοιξιάτικο μήνα, παρά με χειμωνιάτικο. Ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, οι φετινές μέσες μέγιστες θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου ήταν από 5,3 έως 5,8° C υψηλότερες από τη μέση τιμή της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, ακόμα και το ονομαστό για το ψύχος του Νευροκόπι είχε 5,3° C ανώτερη μέση μέγιστη τιμή, η οποία έφτασε στους 14,4° C. Ακόμα πιο ψηλά, η Πτολεμαΐδα με 15,5° C και άνοδο 5,8 βαθμούς, ενώ η Αμφίκλεια (Φθιώτιδα) είχε 18,4° C (με άνοδο 5,3 βαθμούς). Τάση ανόδου της μέσης μέγιστης τιμής Φεβρουαρίου περίπου στους 3° C καταγράφηκε στην Αρτα με 18° C (+3,2° C), στην Αμαλιάδα με 18,8° C (+3,2° C) και στο Ηράκλειο Κρήτης με 19,4° C (+3,3° C).

Πολύ ξηρός και θερμός χειμώνας

Bάσει των στοιχείων από τον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, ο Οκτώβριος είχε μέση μέγιστη θερμοκρασία ανώτερη κατά 0,3° C της μέσης τιμής της δεκαετίας, ο Νοέμβριος είχε +2,5° C, ο Δεκέμβριος +0,7° C και ο Ιανουάριος +1,5° C. Ολοι οι φετινοί μήνες έχουν –έστω και με μικρή απόκλιση– μέση ανώτερη τιμή υψηλότερη από το συνηθισμένο της δεκαετίας. «Ο φετινός χειμώνας ήταν θερμός και ξηρός, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές. Αρχίζουμε να ανησυχούμε από τη στιγμή που παγιώνεται η τάση για συνεχόμενους μήνες να σημειώνονται υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ζήσαμε τον πιο θερμό Φεβρουάριο όλων των εποχών

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Φεβρουάριος 2016 θεωρείται ο πλέον ζεστός από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, τον Φεβρουάριο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη, σε ξηρά και θάλασσα, ήταν 1,35° C μεγαλύτερη απ’ ό,τι ο μέσος όρος της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς. Αντίστοιχα, ο Ιανουάριος 2016 ήταν 1,13° C πιο ζεστός. Oρισμένες περιοχές του βόρειου ημισφαίριου της Γης είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον 4° C άνω του μέσου όρου. Στην Ελλάδα η άνοδος ήταν 5° C.

hliofaneia

Πιθανά τα προβλήματα σε νησιά, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων

Δεν ήταν μόνο πιο θερμός ο φετινός χειμώνας, αλλά και λιγότερο βροχερός. Η τάση αυτή ίσχυσε σε όλη τη χώρα, λιγότερο όμως στη Δυτική Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς έχει υψηλότερες βροχοπτώσεις. Οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου μελέτησαν τις βροχοπτώσεις σε τέσσερις επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου του σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2015-Φεβρουαρίου 2016, και διαπίστωσαν ότι οι βροχές ήταν πολύ περιορισμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα βροχομετρικά στοιχεία στο Σπήλι Ρεθύμνου και τη Σαμαριά

Στο Σπήλι Ρεθύμνου το εν λόγω πεντάμηνο το ύψος βροχής έφτασε τα 408 χιλιοστά, όταν πέρυσι είχαν πέσει 1.183 χλστ. και το πιο άνυδρο έτος της τελευταίας δεκαετίας ήταν το 2014-15 με 561 χλστ. Στη Σαμαριά μετρήθηκαν φέτος 601 χλστ. έναντι 1.756 χλστ. την προηγούμενη χρονιά. Στη Σαμαριά όλη η δεκαετία είχε βροχοπτώσεις πάνω από 1.150 χλστ., εκτός του 2014-15 που μετρήθηκαν 661 χλστ., αλλά εκτιμάται πως η τιμή είναι μικρότερη της πραγματικής, λόγω βλάβης του βροχόμετρου στο διάστημα των πέντε μηνών.

Στην Τήνο έπεσαν μόλις 189 χλστ. φέτος, έναντι 385 χλστ. πέρυσι. Προηγούμενη μικρότερη τιμή στη διάρκεια της δεκαετίας ήταν τα 246 χλστ. το 2014-15. Τέλος, στην Πάτμο έπεσαν φέτος 256 χλστ. βροχής έναντι 615 πέρυσι.

«Η έλλειψη βροχών στις συγκεκριμένες περιοχές πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στα υδατικά αποθέματα των νησιών, καθώς δεν βρέχει συνήθως εκεί τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση