HomeΚΡΗΤΗΤα επιστημονικά πεδία που «απογειώνουν» διεθνώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τα επιστημονικά πεδία που «απογειώνουν» διεθνώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να μας κάνει περήφανους. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται «ενεργό» σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές αξιολογήσεις και κατατάξεις, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ποιότητα του ερευνητικού και ακαδημαϊκού του έργου.

Αν και ένα σχετικό νέο πανεπιστήμιο, σε σύγκριση με το Καποδιστριακό και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πάντα μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο και φυσικά στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρόσφατα υπήρξε και κατάταξη που το τοποθετούσε ανάμεσα στα καλύτερα ΑΕΙ της Ευρώπης, εκπροσωπώντας ολόκληρη την Ελλάδα.

Μία από τις τελευταίες κατατάξεις είναι και εκείνη του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του TopUniversities, που δημοσίευσε το νεότερο διεθνή πίνακα κατάταξης με γνώμονα τα διδακτικά αντικείμενα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης φιγουράρει στον κατάλογο με τα 6 ελληνικά ιδρύματα που ενσωματώθηκαν και φυσικά στη μεγάλη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.

Η συγκεκριμένη κατάταξη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο κυρίως λόγους:

  • Η αξιολόγηση έχει γίνει με βάση ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων ανά τον κόσμο
  • Παρουσιάζει στοιχεία από 42 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, που αποτελούν ρεκόρ δεδομένων

panepistimio

Μεγάλος ο ανταγωνισμός

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό, πως όσο περισσότερα πανεπιστήμια συμμετέχουν στην αξιολόγηση, τόσο αυξάνει και ο ανταγωνισμός, καθιστώντας τη θέση που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική διάκριση.

Ένα ακόμη στοιχείο, που δίνει περισσότερα bonus στη διεθνή παρουσίαση του μεγαλύτερου ΑΕΙ της Κρήτης είναι ότι τα στοιχεία της κατάταξης αντλήθηκαν από τις απόψεις που κατέθεσαν περίπου 77.000 πανεπιστημιακοί καθηγητές, κορυφαίοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί, αλλά και περίπου 45.000 εργοδότες ανά την υφήλιο που αξιολόγησαν τις επιστημονικές δεξιότητες των πτυχιούχων – εργαζομένων τους.

Και επειδή κάθε κατάταξη που αφορά σε ακαδημαϊκά – ερευνητικά δεδομένα, τον πρώτο λόγο έχουν πάντα δημοσιεύσεις και αναφορές, που διαμορφώνουν στην ουσία και την «ποιότητα» του κάθε ιδρύματος, το δείγμα και αυτή τη φορά ήταν τεράστιο. Για την τελική κατάταξη λήφθηκαν υπόψη 28 εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων και 113 εκατομμύρια βιβλιογραφικών αναφορών σε επιστημονικές εργασίες επιστημόνων.

Τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που μας βγάζουν «ασπροπρόσωπους

Τα πανεπιστήμια που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην κατάταξη αυτή είναι έξι. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ).

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι τα γνωστικά πεδία που απογειώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι οι τομείς της Ιατρικής και των Φυσικών Επιστημών – Αστρονομίας. Για τη μεν Ιατρική, το ΑΕΙ της Κρήτης κατατάσσεται στην κατηγορία 251-300, βρίσκεται δηλαδή ανάμεσα στα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και για τον τομέα της φυσικής – αστρονομίας στην κατηγορία 301-400!

Η εξαιρετικά καλή θέση στην οποία φιγουράρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποδεικνύεται και από άλλο ένα στοιχείο. Το ΑΕΙ του νησιού, στη συγκεκριμένη κατάταξη εκπροσωπείται από δύο επιστημονικά πεδία, όταν οι κολοσσοί των επιστημών Harvard και ΜΙΤ που βρίσκονται και στην παγκόσμια πρώτη θέση, ξεχωρίζουν σε 12 γνωστικά αντικείμενα το καθένα.

panepistimio kritis

Οι θεωρητικές – ανθρωπιστικές σπουδές

Σημείο των καιρών είναι η «ύφεση» που παρουσιάζουν οι ανθρωπιστικές – θεωρητικές επιστήμες. Από την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων, μόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζει στα γνωστικά αντικείμενα της Αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας και κυρίως στον τομέα της αρχαιολογίας όπου μάλιστα το ΑΠΘ βρίσκεται 51-100, ανάμεσα δηλαδή στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Θα έπρεπε να διευκρινιστεί, ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πέρα από τις διακρίσεις του στις θετικές επιστήμες, παράγει ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο υψηλοτάτου επιπέδου και στις θεωρητικές επιστήμες, από τις σχολές και τα τμήματα του Ρεθύμνου, της έδρας του ιδρύματος. Πολύ συχνά βεβαίως, αξιολογότατες επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις κύρους που προέρχονται από τις σχολές του Ρεθύμνου και αφορούν στις θεωρητικές – φιλολογικές σπουδές έχουν συγγραφεί στην ελληνική γλώσσα, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων και αναφορών σε διεθνές επίπεδο, καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των ερευνητών του αντικειμένου που γνωρίζει μεν πολύ καλά αρχαία ελληνικά, αλλά όχι και νέα ελληνικά…

Ένα από τα δημοφιλέστερα ΑΕΙ για σπουδές στην Ελλάδα

Μία άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έρχεται από την ιστοσελίδα της TopUniverisities, και πιο συγκεκριμένα από το πεδίο στο οποίο παρέχονται πληροφορίες σε υποψήφιους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του συγκεκριμένου πεδίου, που αντλεί από τα στοιχεία των κατατάξεων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εμφανίζεται το δεύτερο πιο δημοφιλές ΑΕΙ στην Ελλάδα, μετά το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ στην Τρίτη θέση φιγουράρει το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στην τέταρτη το Καποδιστριακό της Αθήνας.

panepisthmio kritis

Αντίστοιχα στο πεδίο με τις ελληνικές φοιτητουπόλεις, το Ηράκλειο βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

panepisthmio kritis iraklio

Επιμέλεια: Ελίνα Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση