HomeΚΡΗΤΗΚαι στην Κρήτη είχε φτάσει η σπείρα, που εξαπατούσε ηλικιωμένους, με λεία 640.000 ευρώ

Και στην Κρήτη είχε φτάσει η σπείρα, που εξαπατούσε ηλικιωμένους, με λεία 640.000 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες περιπτώσεις ηλικιωμένων από την Κρήτη έχουν καταγραφεί στο ιστορικό δράσης της σπείρας των Βουλγάρων, που είχε εξαπατήσει εκατοντάδες ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας και εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Με «αρχηγούς» δύο Βούλγαρους, έναν 27χρονο κι έναν 30χρονο, που διηύθυναν από την πατρίδα τους την κερδοφόρα «μπίζνα», και στρατολογώντας δεκάδες μέλη, το πολυμελές κύκλωμα αποκόμισε κέρδη «μαμούθ» τον τελευταίο – τουλάχιστον – χρόνο, με το πρόσχημα ότι συγγενικά πρόσωπα των ανυποψίαστων θυμάτων ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα και ως εκ τούτου χρήζουν ιατρικής μέριμνας ή νομικής υποστήριξης.

Τα νούμερα που παρουσίασε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζησιμόπουλος, είναι πραγματικά εντυπωσιακά: Από τις αρχές του 2015 έως και τις αρχές του τρέχοντος μήνα, το κύκλωμα αποκόμισε 641.270 ευρώ, 200 χρυσές λίρες, χρυσαφικά και κοσμήματα, εξαπατώντας εκατό ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται ότι δρούσε με ιδιαίτερη επιτυχία. Σε άλλες περιπτώσεις, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο έως και την Κρήτη, το κύκλωμα αποπειράθηκε να εξαπατήσει 282 ηλικιωμένους, αποσκοπώντας να αποκομίσει κέρδη που προσεγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ., στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα, Βούλγαροι και Έλληνες, μεταξύ αυτών και οι χαρακτηριζόμενοι ως «εγκέφαλοι». Από το σύνολο των εμπλεκόμενων προσώπων έχουν συλληφθεί τα 16 και τα υπόλοιπα έχουν ταυτοποιηθεί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο 27χρονος, φερόμενος ως εκ των «αρχηγών» της εγκληματικής οργάνωσης, που συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Βουλγαρίας στο Μπάνσκο της γειτονικής χώρας και ήδη εκδόθηκε στην Ελλάδα, όπου μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.

Όπως τόνισε ο Ν. Ζησιμόπουλος, η σύλληψή του δρομολογήθηκε ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν Έλληνες αστυνομικοί στους Βούλγαρους συναδέλφους τους αναφορικά με τον «πρωταγωνιστικό» του ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι υπόλοιπες συλλήψεις αφορούν μέλη της ίδιας οργάνωσης και πραγματοποιήθηκαν επί ελληνικού εδάφους με την αυτόφωρη διαδικασία και ύστερα από σχετικές καταγγελίες.

Ερωτηθείς για τον 27χρονο κρατούμενο, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είπε ότι είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας (σ.σ. κατά πληροφορίες διαθέτει και την κυπριακή υπηκοότητα) και πρόσθεσε ότι είχε έφεση να πείθει με την επιχειρηματολογία του τα υποψήφια θύματα. Περιγράφοντας δε, την ακολουθούμενη μεθοδολογία, είπε ότι οι φερόμενοι ως «αρχηγοί» τηλεφωνούσαν στους ανυποψίαστους ηλικιωμένους, προσποιούμενοι είτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς είτε τους αστυνομικούς ή δικηγόρους.

Ανάλογα με την περίπτωση, «έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι συγγενικά τους πρόσωπα ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα και για το λόγο αυτό απαιτούνται χρήματα για υποτιθέμενη χειρουργική επέμβαση, ή για να αποφύγουν ποινικές συνέπειες ως υπαίτιοι των τροχαίων». Μάλιστα, προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, έβαζαν συνεργούς τους να μιλούν στο τηλέφωνο παριστάνοντας τους συγγενείς. Αφού έπειθαν τα θύματά τους, μέλη του κυκλώματος μετέβαιναν στα σπίτια τους εισπράττοντας χρήματα ή χρυσαφικά, ανάλογα με την συμφωνία που είχε προηγηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε μία περίπτωση, οι δράστες απέσπασαν 39.000 ευρώ από ανυποψίαστο ηλικιωμένο.

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τυχόν εμπλοκή των κατηγορουμένων σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά και για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων που πιθανό να συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση