HomeΥΓΕΙΑΔέκα πράγματα στο σπίτι που κάνουν την κούραση πιο έντονη

Δέκα πράγματα στο σπίτι που κάνουν την κούραση πιο έντονη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να χασμουριέται και να αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, το σπίτι σας μπορεί να είναι ο πραγματικός ένοχος.

Προφανώς η διακόσμηση του σπιτιού, οι συσκευές και οι επιλογές σας στον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τη γενική κατάσταση του οργανισμού σας και τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσέξτε τα παρακάτω είδη οικιακής χρήσης που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά το σώμα σας ενώ κοιμάστε και σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Η ακαταστασία

Σίγουρα με τις δουλειές του σπιτιού δεν ξεκουράζεται κανείς, αλλά η ακαταστασία προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη κούραση. Σε μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Princeton, διαπίστωσε ότι ένα βρώμικο και ανοργάνωτο περιβάλλον σας αναγκάζει να ξοδεύετε περισσότερη διανοητική ενέργεια που προκαλεί στρες και κατ’ επέκταση κούραση.

Οι μπλε τοίχοι

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Travelodge σε 2.000 υπνοδωμάτια, διαπιστώθηκε ότι το μπλε χρώμα στους τοίχους επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας κάνει να αισθάνεστε υπνηλία. Πολύ καλό χρώμα για την κρεβατοκάμαρά σας, κακό για οπουδήποτε αλλού στο σπίτι σας.

Η τηλεόραση

Και η οθόνη του tablet σας. Και τα δύο αποπνέουν μπλε μήκη κύματος που καταστέλλουν την παραγωγή της μελατονίνης στον εγκέφαλο (η χημική ουσία που σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και σας βοηθά να κοιμηθείτε), που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχετε μικρό σε διάρκεια ύπνο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Η καφετιέρα

Ακόμα κι αν είναι το αγαπημένο σας gadget τα πρωινά, μπορεί να είναι ο λόγος που σας πιάνει υπνηλία το απόγευμα αμέσως μετά το δείπνο. Ενώ η καφεΐνη είναι διεγερτικό και αυξάνει την ενέργειά σας, όταν η επίδρασή της εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Ή μπορεί απλά λόγω μεταβολισμού η καφεΐνη να σας προκαλεί υπνηλία.

Η κάβα ποτών

Το ποτό μπορεί να σας βοηθά να κοιμάστε πιο γρήγορα, αλλά η ποιότητα ύπνου μετά από ένα κόκκινο ποτήρι κρασιού, είναι χειρότερη. Το πιθανότερο είναι την επόμενη μέρα να σας «πλακώνει το πάπλωμα» και να αισθάνεστε πως είναι αδύνατο να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Κερί λεβάντα

Σίγουρα αυτή η μυρωδιά είναι εξαιρετικά χαλαρωτική, αλλά για τον ίδιο λόγο μπορεί αν σας κουράσει. Ψυχολόγοι στο πανεπιστήμιο Wesleyan διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μυρίζουν τη μυρωδιά της λεβάντας πριν τον ύπνο κοιμούνται ανήσυχα. Δεν λέμε να ξεφορτωθείτε εντελώς τα κεριά αλλά ίσως να περιορίσετε την χρήση τους τις βραδινές ώρες.

Το αγαπημένο σας junk food

Αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες και τα χάμπουργκερ τις βραδινές ώρες. Τα τρόφιμα αυτά που είναι φορτωμένα με υδατάνθρακες και ζάχαρη προκαλούν συχνή πτώση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι με την πάροδο του χρόνου.

Χαμηλή θερμοκρασία

Μελέτες διαπίστωσαν ότι η καλύτερη θερμοκρασία για τον ύπνο είναι 15 – 20 βαθμούς Κελσίου – οπότε αν το σπίτι σας είναι ψυχρό είναι λογικό να θέλετε να πάρετε ένα υπνάκο κατά τη διάρκεια της μέρας, ακόμα κι αν το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο.

Το κινητό σας τηλέφωνο

Μια μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου διαπίστωσε ότι το 20% των ανθρώπων μεταξύ των ηλικιών 19-29 τυχαίνει να ξυπνούν κάμποσες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μια κλήσης, ενός μηνύματος ή email. Όταν όμως ο ύπνος διακόπτεται είναι «μεθυσμένος ύπνος».

Οι κουρτίνες

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εργαζομένους που δουλεύουν σε γραφεία, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε φυσικό φως όλη την ημέρα κοιμούνται κατά μέσο όρο 46 λεπτά περισσότερα το βράδυ. Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι σας: περισσότερο φυσικό φως θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα και να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.

Baby.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση