HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΨαλίδι στο αφορολόγητο – Τί αλλάζει με τα ακίνητα

Ψαλίδι στο αφορολόγητο – Τί αλλάζει με τα ακίνητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πολλά ανοικτά μέτωπα ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε όλα τα μέτωπα υπάρχει απόσταση μεταξύ των δανειστών και του υπουργείου Οικονομικών.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι πιθανή καθώς στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση παραδέχεται πως θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να μην μειωθεί περισσότερο από 100-200 ευρώ η έκπτωση φόρου.

Οι δανειστές έχουν αποδεχτεί να υπάρχει ίδια κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονται αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ανώτατων συντελεστών και ζητούν μείωση του αφορολήτου ορίου στις 7.000 – 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το αφορολόγητο, μέσω της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ.

Με την πρόταση των δανειστών προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 600 εκατ. ευρώ στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Διαφωνία υπάρχει και στο ύψος του εισοδήματος, πάνω από το οποίο θα υπάρξουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί προτείνουν να γίνει μοίρασμα σε χαμηλότερα εισοδήματα μειώνοντας υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλότερα.

Ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης

Ταυτόχρονα θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10%.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση τα ενοίκια φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, δηλαδή αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση