HomeΥΓΕΙΑΜας γερνάνε πρόωρα διαζύγιο και ανεργία

Μας γερνάνε πρόωρα διαζύγιο και ανεργία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ιδιαίτερα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, όπως το διαζύγιο, η ανεργία και το πένθος, δεν έχουν μόνο συναισθηματικό αντίκτυπο, αλλά βλάπτουν σοβαρά το DNA όσων τα βιώνουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι βλάβες που του προκαλούν έχουν ως συνέπεια να γερνάνε και να πεθαίνουν πρόωρα τα σωματικά κύτταρα, καθώς και να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδηλώσεως σοβαρών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, τα καρδιολογικά προβλήματα και ο καρκίνος.

Αυτό οφείλεται στο ότι το έντονο και παρατεταμένο στρες προκαλεί βράχυνση των τελομερών -των άκρων των χρωμοσωμάτων στους πυρήνες των κυττάρων, το μήκος των οποίων αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα μακροζωίας.

Τα τελομερή συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια. Όπως τα πλαστικά αυτά προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όμως, τα τελομερή κονταίνουν λίγο και όταν φτάσουν στο σημείο να είναι τόσο κοντά ώστε να μην μπορεί να γίνει νέος πολλαπλασιασμός, τα κύτταρα πεθαίνουν.

Αυτή τη διαδικασία επιταχύνει η έκθεση σε ψυχολογικούς ή σωματικούς παράγοντες (λ.χ. ο καρκίνος, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη), με συνέπεια μείωση του προσδόκιμου επιβιώσεως.

Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι στους παράγοντες αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και το έντονο στρες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science», συμμετείχαν 1.094 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αναλύσεις αίματος για να μετρηθεί το μήκος των τελομερών στα αιμοσφαίριά τους (είναι τα κύτταρα του αίματος).

Οι μετρήσεις έγιναν τρεις φορές: κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και 4 και 6 χρόνια αργότερα. Τις δύο τελευταίες φορές οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για το αν και τι είδους ιδιαίτερα στρεσογόνο γεγονός είχαν αντιμετωπίσει στο μεσοδιάστημα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η έκθεση στο στρες σχετιζόταν με ταχύτερη μείωση στο μέγεθος των τελομερών και μάλιστα ότι η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που οφείλεται στην ηλικία.

«Ξέρουμε καλά πως όταν τα τελομερή βραχύνονται με πιο γρήγορο ρυθμό από τον φυσιολογικό, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλήμάτων, νόσου Αλτσχάιμερ και καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σόνια φαν Όκενμπουργκ, από το Τμήμα Ιατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν, στην Ολλανδία.

Ωστόσο η δρ φαν Όκενμπουργκ έχει και μερικά καλά νέα. «Από προγενέστερες μελέτες ξέρουμε πως όταν κάποιος περνάει εποχές έντονου στρες, η άφθονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις βλάβες στα τελομερή – προφανώς διότι τον βοηθάει να εκτονώνεται».

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση