HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Μάχη» για το φορολογικό σήμερα και στο βάθος νέα μέτρα

«Μάχη» για το φορολογικό σήμερα και στο βάθος νέα μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τη χθεσινή αναβολή, σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για το φορολογικό. Στις 12:00 έχει οριστεί το ραντεβού μεταξύ κουαρτέτου και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε χθες την αντιπρότασή της για το φορολογικό- για αυτό και η συνάντηση μετατέθηκε μία ημέρα αργότερα προκειμένου να την μελετήσουν οι Θεσμοί- και σήμερα αναμένεται να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στόχος της κυβερνητικής πρότασης είναι να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις-σοκ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τις οποίες ζητά η άλλη πλευρά. Τον «λογαριασμό» για το κενό, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα, με τον πήχη να κατεβαίνει ακόμα και κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Οι δανειστές θέλουν τη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ, αλλά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρησή του στις 9.500 ευρώ. Οι αλλαγές που ζητάνε οι δανειστές και στοχεύουν κυρίως στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν στον προϋπολογισμό περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφτανε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Κάτι που σημαίνει ότι το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να γεφυρώνει και τη διαφορά των 150 εκατ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν από 20.000 ως 30.000 ευρώ. Αν το βάρος της προστασίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων πέσει σε αυτούς, με αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή, τότε θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ως 500 ευρώ.

Διαφωνίες υπάρχουν και για τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, με τους δανειστές να θέλουν χαμηλότερο, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, από μετρήσεις των δανειστών προκύπτει ότι ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς μαζί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 57% με 58%, ενώ το οικονομικό επιτελείο θέλει 50-55% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ, βάζοντας το «ταβάνι» της έκτακτης εισφοράς στο 8% με 10%.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται όπως οι μισθωτοί, αλλά χωρίς αφορολόγητο, ή αν θα διατηρηθεί η ειδική κλίμακα με πρώτο συντελεστή 26%.

Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018 και κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και μέσα στο 2016. Η ελληνική πλευρά μιλά για κενό ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2019 θεωρώντας ότι για φέτος δεν υπάρχει κενό,  η ΕΕ μαζί με τις αποκλίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ανεβάζει το λογαριασμό στα 5,5 δισ. ευρώ ενώ τον ΔΝΤ το φτάνει στα 9 δισ. ευρώ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση