HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνάσα στα δημόσια Ταμεία τον Φεβρουάριο

Ανάσα στα δημόσια Ταμεία τον Φεβρουάριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αύξηση των εσόδων του δημοσίου το Φεβρουάριο στο οποίο συνέβαλε το μέρισμα ύψους 1,15 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015 έδωσαν ανάσα στα δημόσια ταμεία και επιχειρήματα στην κυβέρνηση ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ εφέτος θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο το Φεβρουάριο τα έσοδα του δημοσίου, σε ταμειακή βάση, ήταν αυξημένα και δημιουργήθηκε επιπλέον «μαξιλάρι» 300 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό.

Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα. Οπως είναι γνωστό η καλή πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με την πολιτική συγκράτησης των δαπανών και ετεροχρονισμού πληρωμών, συνέβαλαν στην δημιουργία  πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,19 δισ. ευρώ, το οποίο αυξήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ανάκαμψη τον Ιανουάριο

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο του 2016, από την οποία προκύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα ανέκαμψαν τα έσοδα από την έμμεση φορολογία και κυρίως το ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, αναλύεται η πορεία των φορολογικών εσόδων (σύγκριση των στοιχείων με τα έσοδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους και αιτιολόγηση των μεταβολών) και αποτιμάται η ποσοστιαία επίτευξη των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων Ιανουαρίου 2016 για τις βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση