HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί – Χρέος, ασφαλιστικό, προσφυγικό στην ατζέντα

Επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί – Χρέος, ασφαλιστικό, προσφυγικό στην ατζέντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινά από σήμερα η άφιξη των επικεφαλής  των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Eurogroup και είχε προαναγγείλει το Capital.gr. Επιστρέφουν σύμφωνα με πληροφορίες από το απόγευμα, με «γλυκαντικό» τις υποσχέσεις για πολιτικές αποφάσεις περί ελάφρυνσης του χρέους στο «εγγύς  μέλλον», αν και όσο χρειαστεί. Κάνουν όμως και σαφές ότι για να ανοίξει πρώτα αυτή η κουβέντα, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στο… «φαρμάκι» των «βαθύτερων» μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, και δημοσιονομικό κενό έως το 2018…

Και πριν από όλα αυτά θα πρέπει πρώτα και οι ίδιοι οι θεσμοί για να… συμφωνήσουν μεταξύ τους, καθώς όπως δήλωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ΔΝΤ συνεχίζει να εγείρει διαφωνίες….

«Το τεράστιο βάρος που προκαλεί το προσφυγικό και φάνηκε στην Σύνοδο Κορυφής απαιτεί προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για να διασφαλιστεί η πολιτική ομαλότητα στην Ελλάδα» αναφέρει διπλωματική πηγή εξηγώντας ποιο «κλειδί» άνοιξέ την πόρτα της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Eurogroup μετά την σύνοδο έδειξαν ότι ο δρόμος από την επιστροφή έως την συμφωνία είναι μακρύς. Επίσης, δεν υπήρξε καμία αναφορά για την συζήτηση που γίνεται περί μέτρων εξαίρεσης δαπανών λόγω προσφυγικού από τους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλωστε, όπως ανέφερε χθες η ίδια πηγή και φάνηκε στις αξιώσεις που έθεσε χθες η Τουρκία «Όταν ζητάς παράλληλα πολλά πράγματα δεν μπορεί και να πιστεύεις ότι θα κερδίσεις σε όλα».

Οι δηλώσεις

Έγινε σαφές χθες από τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ότι «υπάρχει ακόμη δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί» και κάποιες μεταρρυθμίσεις «πρέπει να βαθύνουν» ζητώντας «περισσότερη προσπάθεια» από την ελληνική κυβέρνηση. Και από την πλευρά του Eurogroup υπήρξε η δέσμευση για  «πολιτική απόφαση αναφορικά με το θέμα του χρέους και της διαχείρισής του, της ελάφρυνσης του χρέους» κάτι που θα γίνει «στο κοντινό μέλλον», τους επόμενους μήνες.

Για «βαθύτερες» μεταρρυθμίσεις και για δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με στόχο την διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έκανε λόγο ο  επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.  Ο ίδιος όμως έκανε λόγο και για αξιολόγηση η οποία έχει «ισχυρή σύνδεση» με τις πρόσθετες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους που πιθανόν να χρειαστούν. «Η αποστολή που έρχεται στην Αθήνα δίνει το καθαρό μήνυμα στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να πάνε πιο βαθιά στις μεταρρυθμίσεις αλλά αν δεν φτάνουν (από άποψη  βιώσιμου στο μέλλον δημοσιονομικού αποτελέσματος) τότε πάμε στο χρέος», ανέφερε.

Για τον χρόνο και την σύνδεση του χρέους με την πρώτη αξιολόγηση είπε ο πρόεδρος του Eurogroup ότι «η συζήτηση (για το χρέος) δεν είναι επισήμως μέσα στην πρώτη αξιολόγηση. Αλλά στην πράξη υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των δύο». «Η δημοσιονομική βιωσιμότητα στο μέλλον συνδέεται» με το χρέος. «Πρέπει όλα να συνδεθούν μαζί τους επόμενους μήνες. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία. Πρέπει να υπάρχει πολιτική συμφωνία για το χρέος», επισήμανε.

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα επιβεβαίωσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici καταγράφοντας τουλάχιστον πέντε πεδία πρόσθετων παρεμβάσεων (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, κόκκινα δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ΓΓ Εσόδων). Ανέφερε χθες μετά την σύνοδο «είμαι πολύ χαρούμενος για την συμφωνία που επιτεύχθηκε που επιτρέπει  την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αύριο». Μίλησε για εντατική εργασία που επέτρεψε την απόφαση «που θεωρούμε ενθαρρυντική».

Μία καλή συμφωνία «είναι προς το συμφέρον κάθε πλευράς ειδικά δεδομένου και του προσφυγικού» επισήμανε ο Επίτροπος. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άμεση σύνδεση (προσφυγικού-αξιολόγησης) αλλά υπάρχει πρόσθετη πίεση στην Ελλάδα και  γι αυτό και συνεδριάζει και η Σύνοδος Κορυφής»…

Την επιστροφή του ESM σήμερα στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο Reggling λέγοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο» και κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα ρευστότητας και στον κίνδυνο να αυξηθούν οι οφειλές προς ιδιώτες.

Έκανε σαφές ο Regling ότι ο πρώτος στόχος των θεσμών στην Αθήνα είναι να συμφωνήσουν για την οικονομία και το δημοσιονομικό κενό. Έκανε λόγο πάντως για καλύτερες επιδόσεις το  2015 και το πρώτο δίμηνο του 2016.

Στο πεδίο της σύνδεσης των διαπραγματεύσεων για αξιολόγηση- χρέος, δεν υπήρξε σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε κατ επανάληψη ότι τα μέτρα «καταλήγουν στο θέμα του χρέους», καθώς ναι μεν «πρέπει να είναι πιο στέρεα, να πηγαίνουν πιο βαθιά, αλλά ξέρουμε ότι μέρος της λύσης πρέπει να είναι και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

«Οι συζητήσεις του χρέους μπορούν και δεν μπορούν να αρχίσουν πριν την συμφωνία, θα πρέπει να γνωρίζουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πακέτου για το ασφαλιστικό, το φορολογικό κλπ. Αλλά σε κάποιο σημείο,  όλο αυτό θα έρθει μαζί» με το θέμα του χρέους, πρόσθεσε. Έκανε λόγο για «σημαντικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι για το ασφαλιστικό και  το φορολογικό «αλλά αν δεν είναι και πάλι επαρκείς θα πρέπει να μπει και το θέμα χρέους για να είναι το πρόγραμμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο». Ο χρόνος προσδιορίστηκε ανάμεσα στο καθολικό και στο Ορθόδοξο Πάσχα, με αναφορά και στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση