HomeΥΓΕΙΑOι Beatles κάνουν κακό στην … υγεία των ηλικιωμένων!

Oι Beatles κάνουν κακό στην … υγεία των ηλικιωμένων!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναφορές σε «μαλλιά που πέφτουν» και «απώλειες» σε τραγούδια όπως το «When I’m Sixty-Four» των Beatles μπορούν να έχουν «καταστροφικές» συνέπειες στην υγεία των ηλικιωμένων.

Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν ερευνητές που δημοσίευσαν την έκθεσή τους στο Journal of Advanced Nursing εξετάζοντας τραγούδια από το 1930 και μετά.

«Όταν θα μεγαλώσω και θα χάσω τα μαλλιά μου σε πολλά χρόνια από σήμερα, θα εξακολουθείς να μου στέλνεις κάρτες για τον Άγιο Βαλεντίνου και ένα μπουκάλι κρασί» αναφέρεται στο τραγούδι των «Σκαθαριών» και σύμφωνα με τους ερευνητές σχετίζουν την τρίτη ηλικία με το συναίσθημα της απόρριψης.

«Η αρνητική απεικόνιση των γηρατειών μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτιμήση των ηλικιωμένων. Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι συνδέονται με τις κακές επιδόσεις όσον αφορά την πνευματική και σωματική τους υγεία, ιδίως όσον αφορά την καρδιά» λένε οι επιστήμονες.

Όπως παρατήρησαν, δε, τα περισσότερα από τα τραγούδια που αφορούν τα γηρατειά είναι αρνητικά και καλύπτουν θέματα όπως μοναξιά και θάνατος με χειρότερη δεκαετία αυτή του 1980 με τέσσερα στα πέντε τραγούδια της συγκεκριμένης κατηγορίας να έχουν αρνητική χροιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τραγούδια με θετική αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας είναι:

Dusty Springfield – Goin’ Back

Bob Dylan – Forever Young

Sophie Tucker – Life begins at Forty

Jimmy Durante – Young at Heart

Στην αντίθετη κατηγορία βρίσκονται τραγούδια όπως:

Green Day – The Grouch

Dexy’s Midnight Runners – Old

Mary Hopkins – Those Were The Days

The Beatles – When I’m Sixty-four

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση