HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πράσινο φως έδωσε το Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Η επιστροφή του κουαρτέτου, παρά την βεβαιωμένη ύπαρξη διαφορών, εκλαμβάνεται ως μία εξόχως θετική εξέλιξη από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει μπροστά του έναν μήνα για να γεφυρώσει τις υπάρχουσες αποκλίσεις.

«Υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει «πολύ σύντομα» . Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο «συμπαγές» πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

Τσακαλώτος: Επιστρέφει το ΔΝΤ παρά τις ορισμένες διαφορές μας

«Είχαμε μια πολύ καλή συνεδρίαση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Και το ΔΝΤ συμφώνησε να επιστρέψει, παρά τις ορισμένες διαφορές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Συνεπώς, αναμένουμε να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Όταν λογικοί άνθρωποι κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, καταλήγουμε σε λογικές λύσεις» κατέληξε ο έλληνας υπoυργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

Ρέγκλινγκ: Πριν το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο (σήμερα) την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

Σε ποια μέτωπα θα κριθεί η αξιολόγηση

Τα θέματα που αποτελούν κλειδιά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι:

Δημοσιονομικό κενό

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων στο δημοσιονομικό πλαίσιο στη βάση του λεγόμενου buoyancy effect, το οποίο μπορεί να αποφέρει περί το 1 δισ. ετησίως. Αυτό μπορεί να είναι και το «κλειδί» για γεφύρωση της διαφοράς με το ΔΝΤ.

Ασφαλιστικό

Το ΔΝΤ επιμένει σε οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στη φόρμουλα του Ασφαλιστικού, εφόσον πιάνονται οι στόχοι.

Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Κόκκινα δάνεια

Οι πιστωτές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση των στεγαστικών και των ΜμΕ.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση