HomeΣΠΟΡFinal 8 στο ελληνικό κύπελλο μπάσκετ: Eίναι δυνατόν να γίνει και τι θα προσέφερε?

Final 8 στο ελληνικό κύπελλο μπάσκετ: Eίναι δυνατόν να γίνει και τι θα προσέφερε?

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

 

Tου Ευθύμη Φασουλάκη

 

Με αφορμή τον τελικό του κυπέλλου Μπάσκετ που έγινε , χθες Κυριακή 6/3 ανάμεσα στον , την μεγάλη έκπληξη του θεσμού, που έληξε με νίκη-ρεκόρ των πρασίνων με 101-54 , γεννήθηκε το ερώτημα σε πολλούς , αν ένα διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης , έδινε  μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην διοργάνωση και κυρίως την τελική της φάση.

Στην φετινή διοργάνωση για παράδειγμα , τα φαβορί αλληλοεξουδετερώθηκαν μεταξύ τους και ο Φάρος που κέρδισε ένα από αυτά ( ΠΑΟΚ ) βρέθηκε σε έναν τελικό για τον οποίο θα μιλάει για χρόνια αλλά εξαρχής δεν είχε ουσιαστικές ελπίδες να τον κερδίσει .

Γεννιέται έτσι το ερώτημα αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα σύστημα σαν το final 8 του αντίστοιχου κυπέλλου στην Ισπανία όπου ουσιαστικά γίνεται ένα μίνι-πρωτάθλημα ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του πρώτου μισού του πρωταθλήματος από όπου προκύπτει ο νικητής μετά από παιχνίδια ανάμεσα σε εξαιρετικές ομάδες .

Αυτή η μορφή διοργάνωσης έχει πολλά θετικά καθώς για παράδειγμα θα δοθεί ευκαιρία στις πολύ καλές ομάδες που διαθέτει το πρωτάθλημά μας πλέον μετά την σταδιακή επάνοδο των ΠΑΟΚ , ΑΕΚ και Άρη και τις ομάδες με μια σταθερά αξιοπρεπή πορεία όπως το Ρέθυμνο,  να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες τον τίτλο από όσες τους προσφέρει ένα νοκ άουτ παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό .

Επιπλέον μπορεί να γίνει μια γιορτή του μπάσκετ καθώς θα αναμετρώνται μέσα σε πολύ λίγες μέρες , συνεχόμενα οι 8 καλύτερες ομάδες της χώρας με ένα τεράστιο κίνητρο , την κατάκτηση ενός τίτλου .

Και αν διοργανωθεί σωστά θα έχουν πολλά να κερδίσουν και οι 8 ομάδες που συμμετέχουν , ειδικότερα οι 5 που θα έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις καθώς θα έχουν την ευκαιρία για περισσότερα αγωνιστικά λεπτά σε υψηλό επίπεδο που προσφέρει η τελική φάση οποιασδήποτε διοργάνωσης.

Ακόμα αφού δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι πρώτες 8 ομάδες της Α1 , όπως στην Ισπανία , όλες οι ομάδες θα έχουν ως κίνητρο και μια καλή παρουσία στο πρωτάθλημα άρα θα αποδίδουν καλύτερα και

Βέβαια , κάτι τέτοιο μοιάζει ωραίο , αλλά δεν είναι αψεγάδιαστο ούτε εύκολα εφαρμόσιμο στην χώρα μας. Αρχικά ένα μειονέκτημα στην εφαρμογή του καθόλα βασισμένο στο ισπανικό πρότυπο είναι η απουσία δυνατότητας ύπαρξης κάποιας μεγάλης έκπληξης όπως ο Φάρος που προήλθε από την Α2 , καθώς προβλέπει την συμμετοχή μόνο ομάδων της Α1 .

Αυτό όμως μοιάζει το μικρότερο πρόβλημα , καθώς νομίζω ότι με αυτά που συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια και κυρίως φέτος μοιάζει σχεδόν αδύνατο να συνυπάρξουν φίλαθλοι κυρίως των 5 μεγάλων ομάδων σε μια διοργάνωση χωρίς να υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας.

Έτσι έχουμε μια μεγάλη αντίθεση , από την μια γκρινιάζουμε γιατί λίγο πολύ ή θα έχουμε τελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού συνέχεια ή του ενός από τους 2 με μια ομάδα που σε μονό ματς δεν έχει ελπίδες και από την άλλη δεν είμαστε σε θέση σαν χώρα να εφαρμόσουμε ένα format που θα δώσει νέο ενδιαφέρον στον δεσμό.

Με αυτά τα δεδομένα η μόνη λύση που μοιάζει δυνατή είναι να αποδεχτούμε την τωρινή μορφή της διοργάνωσης και αφού η ψαλίδα μεταξύ των 2 μεγάλων και των υπολοίπων δεν είναι πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα , μπορούμε να ελπίζουμε και σε παιχνίδια γιορτές όπως το σημερινό , με την διαφορά ότι αυτό δεν θα γίνεται μόνο όταν η μια φιναλίστ συμμετέχει ουσιαστικά για την εμπειρία αλλά και όταν αναμετρώνται 2 μεγάλες ομάδες.

Σε όλους μας άρεσε η εκπληκτική διαγωγή του κόσμου σήμερα και η εικόνα των παιδιών στην κερκίδα και θα θέλαμε να το βλέπουμε κάθε χρόνο ανεξαρτήτως του ζευγαριού του τελικού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση