HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣκέψεις για εφαρμογή του μνημονίου χωρίς το ΔΝΤ κάνουν οι Ευρωπαίοι

Σκέψεις για εφαρμογή του μνημονίου χωρίς το ΔΝΤ κάνουν οι Ευρωπαίοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά βρίσκεται η αξιολόγηση, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν.

Στη Γερμανία, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, στηρίζουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να υπάρχει χαλάρωση των πιέσεων στην αξιολόγηση. Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Βερολίνο επιθυμεί να δώσει ευελιξία στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Κατά το δείπνο που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου του EWG κ. Τόμας Βίζερ, συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν με την επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν παρόντες ο επικεφαλής της ομάδας της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Ράσμους Ρέφερ με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Μπενουά Κερέ ενώ εκ μέρους της Κομισιόν ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

Το σενάριο της υποβάθμισης του ρόλου του

Πλέον στο τραπέζι μπαίνει το σενάριο να αποκοπεί, τουλάχιστον μέχρι τις αποφάσεις για το χρέος, το ΔΝΤ. Ο ρόλος του να υποβαθμιστεί και να προχωρήσουν αρχικά τουλάχιστον η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους, καθώς σε ισχύ είναι το μνημόνιο που έχει υπογράψει  το καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση με τον ΕΜΣ, το οποίο συνοδεύονταν και με το δάνειο των 86,5 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ που είχε ξεκινήσει το 2012 διακόπηκε, ωστόσο είναι γνωστή η στάση των Γερμανών που θέλουν το ΔΝΤ.

Στο Βερολίνο πλέον υπάρχουν βροχή τα δημοσιεύματα που το παρουσιάζουν διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και εντείνει τις επιθέσεις προς το Ταμείο.

Κώδωνα κινδύνου ότι λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ευθύνη στο ΔΝΤ…

Ρίχνοντας την ευθύνη για την «εμπλοκή» στο ΔΝΤ, αφού, όπως είπε, «με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είμαστε κοντά» ο υπουργός είπε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα». Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο πρόγραμμα διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν έχουμε άπλετο χρόνο».

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ και την απαίτησή του για νέα μέτρα, αφού κατά τη συμφωνία το προηγούμενο καλοκαίρι η οικονομική κατάσταση και οι προβλέψεις, ήταν πολύ χειρότερες από ότι σήμερα. «Γι αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητά πιο πολλά μέτρα» επισήμανε.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση