HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 49 δήμους

Νέα 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 49 δήμους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε 49 δήμους συνολικά, σε 17 σε πρώτη φάση  που χαρακτηρίζονται θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, θα υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα προκηρύξει το Υπουργείο Εργασίας  μέσα στο 2016.

Τα προγράμματα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, για την καταπολέμηση της ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου θα έχουν διάρκεια 8 μηνών και όχι 5, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με το ινστιτούτο Levy-economics institute και το Friedrich Ebert  με θέμα «Εγγυημένη απασχόληση, μια εναλλακτική πρόταση στη λιτότητα» η κυρία Αντωνοπούλου επισήμανε ότι για να τονωθεί η ζήτηση εργασίας, από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν δύναται να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά το ποσοστό ανεργίας, απαιτείται δημοσιονομική επεκτατική πολιτική.

Ωστόσο τα  κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που απομένουν για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι πενιχρά, παρότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η εκτόξευση της ανεργίας

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Levy  κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην εκτόξευση της ανεργίας την περίοδο της κρίσης , σημειώνοντας ότι στην εξαετία 2008-2014 χάθηκε η μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 800.000.

Οι μισθοί σημείωσαν ονομαστική μείωση κατά 23% και πραγματική μείωση κατά 27,8%.

Τα μεγέθη ( κατανάλωση, εξαγωγές ) θα συνεχίσουν να εμφανίζονται δυσοίωνα για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμά ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής των προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης.

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου βάσει ειδικών πολλαπλασιαστών της οικονομίας  τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης με εργοδότη ύστατης προσφυγής το κράτος  είναι:

– 250.000 θέσεις σε πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης  «ανοίγουν» 100.000 νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα

– για κάθε 100 ευρώ που δαπανά το κράτος για το πρόγραμμα  επιστρέφονται 205 ευρώ στην εθνική οικονομίας  ενώ το ΑΕΠ μεγεθύνεται κατά 230 ευρώ

Τα αποτελέσματα της Γερμανίας

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αντιστοίχων προγραμμάτων στη Γερμανία.

Ο οικονομολόγος κ. Hans Verbeek στέλεχος του ινστιτούτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία σημείωσε κάμψη δύο ποσοστιαίων μονάδων μετά από 42 μήνες εφαρμογής του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση