HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιούς κλάδους «γονάτισαν» τα capital controls

Ποιούς κλάδους «γονάτισαν» τα capital controls

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εννέα μήνες μετά την επιβολή των capital controls, η ελληνική αγορά μετρά ακόμα τις πληγές της, με τις αρνητικές επιπτώσεις να είναι ακόμη πιο αισθητές ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου.    

Αρκετοί βιοτέχνες αδυνατούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες, ενώ την ίδια ώρα έμποροι βρίσκονται υπό την απειλή του λουκέτου με φόντο το εφιαλτικό, όπως λένε, τοπίο στην αγορά.

 

Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες

«Τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα. Αν και είμαστε στην αρχή μιας νέας τουριστικής περιόδου καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στην αγορά. Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες.

Αρκετές βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις παραγγελίες τους. Σε ότι αφορά στις ελλείψεις καταγράφονται κυρίως σε βιοτεχνίες ξύλου και μετάλλου», δήλωσε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.

«Αντικρίζουμε τις συνέπειες στους τζίρους των καταστημάτων μας. Το μέτρο αυτό πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

«Παρά τις μικρές διαφορές που έχουν επέλθει από τη χαλάρωση των capital controls, δυστυχώς δε βλέπουμε ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων μας σε σχέση με το Τραπεζικό σύστημα αλλά και σε σχέση με τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρηματιών.

Δεν έχει υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς. Απλά, οι επιχειρηματίες αλλά και οι πολίτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό», σχολίασε ο κ. Μανόλης Σφυρής, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι συνέπειες από την επιβολή των capital controls αποτυπώνονται και στην καθοδική πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας που αφορούν στο εμπορικό ισοζύγιο, την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία, το Εμπόριο, τις Κατασκευές και την εξέλιξη του τζίρου των καταστημάτων λιανικής.

 

Μεγαλύτερο πλήγμα για τις εξαγωγές

Τον Φεβρουάριο, οι εισαγωγές αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση 18,3% ενώ οι εξαγωγές πτώση της τάξης του 7,4% σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ακόμη πιο δραματικό είναι το τοπίο γύρω από τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων λιανικής, όπου εκτιμάται ότι η πτώση θα κυμανθεί από 12% έως 18%, κάτι που μεταφράζεται σε 2,5δις ευρώ.

Αντιθέτως, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί στις Κρητικές εξαγωγές, σε σχέση με τα capital controls ενώ μοναδικό μελανό σημείο είναι η καθυστέρηση στην είσπραξη των επιταγών.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, κομβικό σημείο για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls θα αποτελέσει η επικείμενη αξιολόγηση.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, η ρευστή οικονομική κατάσταση, η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή ανεργία και η επιβολή του ελέγχου στη κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά, αποθαρρύνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες ανάληψης επενδύσεων.

«Για όσο διάστημα διατηρείται η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και καθυστερεί η διευθέτηση σημαντικών προκλήσεων στην ελληνική οικονομία – φορολογικό, ασφαλιστικό κ. ά.  θα διογκώνονται οι πιέσεις, τόσο στο ελληνικό Εμπόριο, όσο και στη Βιομηχανία για τους ίδιους φυσικά λόγους. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, είναι ό, τι χωρίς την αξιολόγηση για την ομαλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η πρωτοβουλία ανάληψης επενδύσεων θα αποθαρρύνεται, ενώ θα συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Συνδυαστικά, επειδή, ίσως έχουμε για την ελληνική αγορά, τον χειρότερο Φεβρουάριο της επταετούς πλέον ελληνικής κρίσης, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση των βασικών δεικτών της οικονομίας τους επόμενους μήνες του 2016», αναφέρει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, με βάση τη κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους της οικονομίας προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Στη Βιομηχανία:

• Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 1ης Αξιολόγησης και αδύναμες προοπτικές της οικονομίας.

• Στρεβλό σύστημα κινήτρων για εργασία και επενδύσεις.

•Συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής με νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών και όχι μέσω επέκτασης της φορολογικής βάσης και περικοπών δαπανών.

• Αποεπένδυση και διεύρυνση της τεχνολογικής υστέρησης συγκριτικά με ανταγωνιστές.

• Αναταράξεις από την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων.

• Δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

• Έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων.

• Υψηλό κόστος ενέργειας

Στο Εμπόριο:

• Συνεχείς πιέσεις στον υποκλάδο του εμπορίου, οι οποίες εντάθηκαν με την επιβολή των capital controls.

• Αδύναμη εγχώρια ζήτηση και περαιτέρω συρρίκνωσή της, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται.

• Ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, μεγάλο παραγωγικό κενό και κόπωση/ συρρίκνωση των εξαγωγών.

• Ολοκλήρωση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των αποθεμάτων και στην εξυπηρέτηση πελατών σε περιόδους ελλιπούς χρηματοδότησης.

Στις Κατασκευές:

• Υψηλή φορολογική επιβάρυνση.

• Ρευστό μακροοικονομικό περιβάλλον και αδύναμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

• Έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων.

• Χαμηλές αποδόσεις επενδύσεων σε ακίνητα στην ελληνική αγορά.

• Ισχυρά γραφειοκρατικά εμπόδια (έκδοση αδειών, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, υψηλό κτηριακό απόθεμα, χρονοβόρες διαδικασίες στα δημόσια έργα, καθυστερήσεις στο περιουσιολόγιο, άκαμπτο σύστημα αντικειμενικών αξιών κ.λπ.).

• Συρρίκνωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και συνέχιση των πιέσεων από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση