HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκριβότερες έως και 7,1 δις οι μεταφορές αν επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι εντός Σένγκεν

Ακριβότερες έως και 7,1 δις οι μεταφορές αν επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι εντός Σένγκεν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι οικονομικές συνέπειες της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, μόνον στον τομέα των μεταφορών, εκτιμώνται σε 7,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτό προκύπτει από ενδεικτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία αναφέρει σε απάντησή του προς την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Βόζενμπεργκ, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης ΑΒραμόπουλος. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, το οικονομικό κόστος για τους επιβάτες λόγω χρόνου αναμονής και ο διοικητικός φόρτος για τις δημόσιες διοικήσεις.

Η κατάσταση θα παρακολουθείται

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, για το κατά πόσο η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων των προσώπων είναι αναγκαία και αναλογική, όπως προβλέπεται ρητά στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Επιπλέον, σημειώνεται, στην απάντηση, ότι δεν είναι απαραίτητο να ελέγχονται όλα τα πρόσωπα στα εσωτερικά σύνορα, ούτε όλα τα εσωτερικά σύνορα -χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια- δεδομένου ότι η εμβέλεια και η διάρκεια αυτής της προσωρινής επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων πρέπει να κινούνται στον απολύτως αναγκαίο βαθμό για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μέτρα όπως η διακοπή σιδηροδρομικών συνδέσεων και το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμου πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και μόνον όταν όλες οι άλλες πιθανές λύσεις έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση