HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΨυχρολουσία για το ΥΠΟΙΚ -«Τρύπα» 183 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

Ψυχρολουσία για το ΥΠΟΙΚ -«Τρύπα» 183 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ήτανε στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος» λέει η παροιμία, που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια για το δημοσιονομικό «κενό».

Την ώρα, λοιπόν, που η ελληνική πλευρά πασχίζει να πείσει τους ξένους τεχνοκράτες ότι όλα βαίνουν καλώς κι ότι ο Προϋπολογισμός δεν κινδυνεύει λόγω υποαπόδοσης κάποιων μέτρων από αυτά που «τρέχουν», τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο κιόλας έχει ανοίξει μια «τρύπα» 183 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.

Από μια πρώτη ματιά μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στους έμμεσους φόρους ήτοι στις εισπράξεις από την κατανάλωση, που είναι 140 εκατ. ευρώ μικρότερες από τους στόχους που έχουν τεθεί. Τι φταίει γι’ αυτό; Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα «δείχνουν» σε δύο κατευθύνσεις:

Μικρότερη κατανάλωση, που οδηγεί σε χαμηλότερα έσοδα ΦΠΑ και ΕΦΚ. Τα στοιχεία της Στατιστικής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς ούτε τα πολυκαταστήματα, ούτε τα super markets, ούτε καν τα πρατήρια καυσίμων που πουλάνε πλέον σε πολύ χαμηλότερες τιμές, βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται. Τουναντίον.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις ΕΦΚ από τα καύσιμα είναι 44 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο και 46 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι χαμηλότερες λιανικές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου δεν αποτελούν δέλεαρ για τους καταναλωτές.

Ένταση της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής. Στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού σημειώνουν ότι οι προληπτικοί έλεγχοι ΦΠΑ, δηλαδή οι έλεγχοι για την έκδοση αποδείξεων, έχουν ατονήσει, ενώ και τα πολύ πιο ήπια πρόστιμα ενισχύουν το κίνητρο της φοροδιαφυγής σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η σύγχυση στους καταναλωτές για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποδείξεις, το πλαστικό χρήμα και το αφορολόγητο, επιτείνει το πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα; 102 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο οι εισπράξεις του ΦΠΑ από την αγορά- πλην καυσίμων- παρά την αύξηση των συντελεστών από το καλοκαίρι και μετά.

Ηχηρό είναι το καμπανάκι κινδύνου κι από το φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος ως τώρα πήγαινε «σφαίρα». Τον Ιανουάριο, ωστόσο, οι εισπράξεις ήταν 98 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο κι αν αυτό σηματοδοτεί φοροδοτική κόπωση, όπως εκτιμούν στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, τότε μια ανάλογη υστέρηση το Φεβρουάριο, που πρέπει να πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, θα ανοίξει την «τρύπα» κατά 180- 190 εκατ. ευρώ.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση