HomeΣΠΟΡΟλυμπιακός – Άντερλεχτ 1-2

Ολυμπιακός – Άντερλεχτ 1-2

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα 2-1 στην παράταση από την Άντερλεχτ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποχώρησε με κατεβασμένο το κεφάλι από τη φάση των 32 του Europa League. Ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ με πέναλτι, δύο γκολ του Ατσεαμπόνγκ στην παράταση εκτόξευσε τους Βέλγους.

Η εικόνα του αγώνα
Αν κάποιος φίλαθλος του Ολυμπιακού έβαζε στοίχημα για την ενδεκάδα που θα αντίκριζε στη σέντρα του αγώνα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δεν γλίτωνε την πληρωμή. Ο Πορτογάλος τεχνικός διέψευσε κάθε προγνωστικό, τόσο όσον αφορά στην ενδεκάδα, όσο και όσον αφορά στον σχηματισμό.

Μέσα ο Άλαν Πουλίδο, μέσα ο Εστεμπάν Καμπιάσο, ειδικός ρόλος στον Κώστα Φορτούνη και σίγουρα ανατροπή όποιου σχεδίου αντιμετώπισης είχε εκπονήσει ο Μπέσνικ Χάσι με βάση τη διάταξη του αντιπάλου.

Ο Αργεντινός απλά πήρε τη θέση του Σάσα Ζντιέλαρ στην ενδεκάδα, ωστόσο από εκεί και πέρα άρχισαν οι… πειραματισμοί του Σίλβα. Ο Μεξικανός πήγε στα δεξιά σε ένα 4-4-2, ο Τζίμι Ντουρμάζ πήρε τον αριστερό διάδρομο, ενώ ο Κώστας Φορτούνης πήρε θέση στο πλευρό του Μπράουν Ιντέγε, στο ίδιο ύψος και μάλιστα, όταν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην άμυνα, ακόμα πιο μπροστά.

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε σημασία εάν ο διαιτητής στο 6ο λεπτό απέβαλε τον Αλμπέρτο Μποτία για ανατροπή του Φρανκ Ατσεαμπόνγκ σε προφανή θέση για γκολ (εκτός περιοχής). Το σφύριγμα ήταν ανάποδο (ανύπαρκτο χέρι στον Γκανέζο), οι Πειραιώτες γλίτωσαν και λίγο έλειψαν να βγουν άμεσα κερδισμένοι.

Σε δύο λεπτά (8′-9′), Ιντέγε, Φορτούνης και Ντουρμάζ είδαν τον Σίλβιο Πρότο να τους λέει «όχι» σε μεγάλες ευκαιρίες. Στο 16′ ήταν η σειρά του Καμπιάσο να φτάσει κοντά στο γκολ και με τον Ρομπέρτο σχεδόν… τζαμπατζή θεατή, φτάσαμε στη φάση του 28′.

Ο Ντουρμάζ ταλαιπωρεί τρεις αντιπάλους εκτός περιοχής, πετάει την μπάλα μπροστά, αυτή χτυπάει στο σώμα του σκόρερ των Βρυξελλών, Καρά Εμποντζί, αλλά ο διαιτητής αντιλαμβάνεται χέρι και καταλογίζει πέναλτι. Ο Φορτούνης ευστοχεί και ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα.

Οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν να απαντήσουν με στημένες φάσεις, αφού δεν είχαν «καθαρό» μυαλό μετά από τις δύο καθοριστικές φάσεις του αγώνα. Ο Σίλβα συνέχισε να ανακατεύει την τράπουλα και στα τελευταία λεπτά του 1ου μέρους έβαλε τον Ιντέγε δεξιά, τον Πουλίδο στη θέση πίσω από τον επιθετικό και τον Φορτούνη στην κορυφή, να πιέζει τα αντίπαλα στόπερ με το αδιάκοπο τρέξιμο σε όλο το ημίχρονο.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές αλλά στο 46′ έγινε… αλλαγή. Ο Ντουρμάζ είχε χτυπήσει από το 1ο μέρος και σε νέο μαρκάρισμα, τέθηκε νοκ άουτ. Στη θέση του πέρασε ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες Ο Ιντέγε πήρε ρόλο φορ, ο Τσόρι πήρε θέση πίσω του και ο Φορτούνης μετατοπίστηκε αριστερά.

Η εικόνα στα πρώτα λεπτά… θύμιζε κάτι. Ο Μποτία γλίτωσε ξανά την αποβολή (σε μαρκάρισμα αντιπάλου σε προφανή θέση για γκολ), ενώ ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Πουλίδο και λίγο αργότερα με τον Φορτούνη που καθυστέρησε να σουτάρει σε απόσταση πέντε μέτρων από την εστία.

Ένα μπλακ άουτ στην αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων και δη η απουσία του Αρτούρ Μαζουακού από το δεξί άκρο της άμυνας, έφεραν τους Βέλγους σε θέση βολής τρεις φορές. Φίλιπ Τζούριτσιτς και Ατσεαμπόνγκ είδαν τον Ρομπέρτο να αποκρούει και ένα λεπτό αργότερα ο Άντι Ναχάρ είχε δοκάρι.

Ο Σίλβα έριξε τον Ζντιέλαρ στη θέση του Καμπιάσο και ο Ολυμπιακός έπαιζε με 4-4-2 και τον Τσόρι μπροστά όταν αμυνόταν. Αυτό έπραττε κυρίως, ώστε να έχει χώρους για την κόντρα. Έφτασε κοντά στο γκολ σε δύο περιπτώσεις, αλλά και πάλι ο Πρότο δήλωσε «παρών».

Οι Βέλγοι κέρδισαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και εκμεταλλεύονταν τους στατικούς παίκτες στο κέντρο και στην άμυνα, φτάνοντας κοντά στην περιοχή του Ρομπέρτο. Μία κεφαλιά του Ολιβιέ Ντεσχάχτ ήταν το μήνυμα και στο 89′ το λάθος του Ομάρ Ελαμπντελαουί, ανάγκασε τον Ρομπέρτο να σώσει την ισοφάριση.

Αυτήν τη φορά τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που αδικήθηκε από τον διαιτητή (δεν δόθηκε πέναλτι σε τράβηγμα στον Μποτία), ενώ οι Βέλγοι ήταν αυτοί που έχαναν τις ευκαιρίες.

Σε μία εξ αυτών στο 103′, ο Ατσεαμπόνγκ νίκησε τον Ρομπέρτο στην κλειστή γωνία του και συνέθλιψε τις ελπίδες πρόκρισης των «ερυθρολεύκων». Η απογοήτευση των παικτών του Σίλβα ήταν μεγάλη, δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από τον αγώνα και το «πλήρωσαν» με ακόμα ένα γκολ του Ατσεαμπόνγκ στο 112′.

MVP
Στη… θετική εξέλιξη, σε αυτήν τη θέση θα βρισκόταν ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος εκτός από σκόρερ, ήταν ο… υποκινητής των καλών ευκαιριών στο 1ο ημίχρονο. Μετά από τα δύο τέρματα που σημείωσε στην παράταση, όμως, ο Φρανκ Ατσεαμπόνγκ δεν μπορεί να χάσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα.

Αδύναμος κρίκος
Για ακόμα ένα παιχνίδι, ο χειρότερος παίκτης του αγώνα εντοπίζεται μεταξύ των δύο στόπερ. Από τη μία ο Αλμπέρτο Μποτία που δύο φορές έπρεπε να αποβληθεί λόγω αργού… χρονισμού που τον ανάγκασε να κάνει μαρκαρίσματα για κόκκινη, από την άλλη ο Μανουέλ ντα Κόστα σπανίως σταματούσε αντίπαλο. Όσο για τα μπακ, επίσης έχασαν πολλές φορές θέσεις και αντιπάλους.

Σχόλιο
Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα ανώτερη της Άντερλεχτ, μία ομάδα που μπήκε με τρικ στον αγώνα, έχασε ευκαιρίες, συνολικά είχε τη διαιτησία με το μέρος της και κατόρθωσε να αποκλειστεί. Διότι περί κατορθώματος πρόκειται. Η άμυνα για ακόμα ένα παιχνίδι το «αγκάθι». Η απουσία του Δημήτρη Σιόβα ήταν εμφανής, το κέντρο παρασύρθηκε στα τελευταία λεπτά και δη από τα άκρα δεν μάρκαρε κανείς, με συνέπεια να έρθει ο αποκλεισμός.

Οι συνθέσεις
Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Ντα Κόστα, Μποτία, Μαζουακού, Πουλίδο (83′ Σεμπά), Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο (67′ Ζντιέλαρ), Ντουρμάζ (51′ Ντομίνγκες), Φορτούνης, Ιντέγε

Άντερλεχτ: Πρότο, Νάγιαρ, Ντέσχαχτ, Εμποτζί, Μπίτνερ (91′ Νούτινκ), Ντεντόνκερ (97′ Ντεφούρ), Μπατζί, Τζούριτσιτς (82′ Σουάρες), Πρατ, Ατσεαμπόνγκ, Οκάκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση