HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑναβλήθηκε η εκτόξευση του Falcon 9

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Falcon 9

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H εταιρία διαστημικών εμπορικών εκτοξεύσεων SpaceX ανακοίνωσε την αναβολή τουλάχιστον για 24 ώρες της προγραμματισμένης εκτόξευσης του πυραύλου φορέα Falcon 9 στη Φλόριντα, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας στο προωθητικό σύστημα του πυραύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Ο αναφερόμενος πύραυλος-φορέας αποτελείται από 23 ορόφους, ενώ το φορτίο του, είναι ένας δορυφόρος επικοινωνιών της εταιρίας SES SA. Η ώρα εκτόξευσης επαναπροσδιορίστηκε για σήμερα το απόγευμα στις 6:46 (ώρα Ανατολικής Ακτής, ΗΠΑ).

“Ο πύραυλος-φορέας και το διαστημικό όχημα μεταφοράς δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα,” ανέφερε η εταιρία σε μήνυμά της, στον Twitter, ανακοινώνοντας την καθυστέρηση της εκτόξευσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η SpaceX έδινε μία πιθανότητα εκτόξευσης 60%, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της εκτόξευσης, καθώς ανέμενε συννεφιά και δυνατό άνεμο για τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η SpaceX δε διευκρίνισε αν οι καιρικές συνθήκες, ήταν η αιτία αναβολής της εκτόξευσης.

Στόχος η διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης του πυραυλικού φορέα

“Η ομάδα εκτόξευσης, προτίμησε να την καθυστερήσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι θερμοκρασίες του υγρού οξυγόνο μπορούν να φτάσουν στο χαμηλότερο δυνατό σημείο ψύξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση του πυραυλικού φορέα, κατά την εκτόξευση,” τόνισε στην ανακοίνωσή της, η SpaceX.

Η εταιρεία SES διαχειρίζεται ένα σχηματισμό 53 δορυφόρων, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο για την εκτόξευση άλλων 3 δορυφόρων με τους πυραύλους-φορείς SpaceX Falcon, μέσα στο 2017, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της. Παράλληλα, η SES διεξάγει συνομιλίες με την SpaceX για την αγορά ενός μεταχειρισμένου πυραύλου-φορέα, που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική εκτόξευση δορυφόρου, χωρίς ωστόσο ακόμη οι δύο εταιρίες, να έχουν συμφωνήσει στην τιμή. Η τιμή ενός καινούργιου πυραύλου-φορέα Falcon-9 φτάνει στα 61 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της SpaceX.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση