HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤσακαλώτος: Η… σκληρή διαπραγμάτευση έφερε την ανακεφαλαιοποίηση

Τσακαλώτος: Η… σκληρή διαπραγμάτευση έφερε την ανακεφαλαιοποίηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην παραδοχή ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκλήθηκε και από την περίφημη… σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης προχώρησε, ενώπιον της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επερώτηση της ΝΔ για την αναγκαιότητα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, επιχείρησε αρχικά να αποδώσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο στο τέλος παραδέχθηκε ότι η ανακεφαλαιοποίηση έγινε και «για τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αλλαγή των συσχετισμών εντός και εκτός Ελλάδας».

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναγκαία

«Χρειαζόταν η νέα ανακεφαλαιοποιήση, γιατί οι προηγούμενες απέτυχαν. Γιατί η κινδυνολογία που υπήρχε επιδείνωσε την κατάσταση. Χρειαζόταν η ανακεφαλαιοποίηση και για τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση για την αλλαγή συσχετισμών εντός και εκτός Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, καθώς το 75% των χρημάτων είναι σε μορφή «CoCos».

«Το 75% των 5,7 δισ. ευρώ είναι σε CoCos, που σε πέντε χρόνια θα μας αποδώσουν 1,6 δισ. ευρώ. Το 25% της επένδυσης είναι σε μετοχές, που η τιμή τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι τα CoCos θα αποδίδουν προς τα δημόσια ταμεία 8% της αξίας τους κάθε χρόνο.

Νωρίτερα, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση», ενώ ο κ. Μάκης Βορίδης μίλησε για πολιτικές, οικονομικές και ποινικές ευθύνες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση