HomeΥΓΕΙΑΜε χρήματα της ΕΕ οι ρουσφετολογικές προσλήψεις στα νοσοκομεία

Με χρήματα της ΕΕ οι ρουσφετολογικές προσλήψεις στα νοσοκομεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την απίστευτη δικαιολογία ότι ο νέος ρουσφετολογικός θεσμός των «διαμεσολαβητών υγείας» θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος προκειμένου να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να γεμίσει και τα δημόσια νοσοκομεία με τα «δικά της παιδιά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι οι διαμεσολαβητές υγείας θα είναι εθελοντές.

Σήμερα ωστόσο ο υπουργός έσπευσε να κάνει νομοτεχνική αλλαγή για να ορίσει ότι θα χρηματοδοτούνται από προγράμματα της ΕΕ. Η νέα ρύθμιση ωστόσο προκάλεσε πιο οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον κ. Γιάννη Βρούτση (ΝΔ) να αναφέρει «αντι να δίνονται τα χρήματα σε δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής δράσης, τα δίνεται για να προσλαμβάνεται τα δικά σας παιδία».

Από την πλευρά του ο κ. Ξάνθος υποστήριξε ότι ο θεσμός του «διαμεσολαβητή υγείας» αποτελεί απαραίτητο όρο για την συμμετοχή της χώρας σε μια σειρά επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε χθες το protothema.gr διάταξη που παρείσφρησε στο νομοσχέδιο με άρθρα του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος δημιουργεί θεσμό αντίστοιχο των μετακλητών στο χώρο της υγείας.  Η νέα «εφεύρεση» έχει τίτλο «διαμεσολαβητής υγείας», που είναι μια πιο ενισχυμένη μορφή μετακλητών, καθώς για το διορισμό τους αποφασίζει αποκλειστικά ο υπουργός, δεν χρειάζεται να είναι γιατρός ή νοσηλευτής για να τοποθετηθεί, όπως επίσης δεν παραιτείται με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση παρείσφρησε στο νομοσχέδιο με διατάξεις του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος. Σύμφωνα με το άρθρο 61, ως «διαμεσολαβητές υγείας ορίζονται από τον υπουργό Υγείας πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας που ανήκουν ή προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού»!  Αποστολή τους -σύμφωνα πάντα με τη ρύθμιση- θα είναι η αρωγή σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για άρση εμποδίων στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας του Δημόσιου Συστήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει διαβιβάσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Σήμερα όμως και μετά το 24ωρο σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση, ο κ. Ξάνθος έσπευσε να πει ότι τελικά οι προσλήψεις θα γίνουν με ευρωπαϊκά χρήματα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση