HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠέθανε η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάρπερ Λι

Πέθανε η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάρπερ Λι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στην γενέτειρά της το Μονρόεβιλ των ΗΠΑ η Νελ Χάρπερ Λι, η οποία είχε τιμηθεί το 1961 με το βραβείο Πούλιτζερ για το εμβληματικό για την αμερικανική λογοτεχνία βιβλίο της «To Kill a Mockingbird» («Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια»).

Η Λι γεννήθηκε το 1926, το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά του δικηγόρου Αμασα Κόλμαν Λι και της Φράνσις Κάνινγχαμ Φιντς Λι. Πήγε σχολεία λίγα τετράγωνα από το σπίτι της επί της Αλαμπάμα Αβενιου και όπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της.

«Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη, το Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα, πήγα στο τοπικό δημοτικό σχολείο, μετά στο γυμνάσιο και εν τέλει στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αυτή ήταν η παιδεία μου».

Το πρώτο βιβλίο της και το βραβείο Πούλιτζερ

Μετακόμισε το 1949 στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε στις κρατήσεις αεροπορικής εταιρίας ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να γράψει και να κάνει καριέρα ως συγγραφέας. Οκτώ χρόνια αργότερα παρέδωσε το χειρόγραφό της στον οίκο J.B. Lippincott & Co, που της ζήτησε να το ξαναγράψει. Το 1960 το βιβλίο κυκλοφόρησε αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και σημειώνοντας ανθηρές πωλήσεις, ενώ ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε το Πούλιτζερ. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου το 1962 με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του δικηγόρου ο οποίος υπερασπίζεται ένα Αφροαμερικανικό, που κατηγορείται άδικα ότι βίασε μια λευκή γυναίκα, έγινε αμέσως μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2007 υπέστη εγκεφαλικό, αλλά συνήλθε και συνέχισε τη ζωή της στη γενέτειρά της, όπου πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της.

Επί μισό και πλέον αιώνα οι λάτρεις του πρώτου της βιβλίου περίμεναν το δεύτερο της, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις πέρσι και υπό μυστηριώδεις συνθήκες ως συνέχεια του «To Kill a Mockingbird» με τίτλο «Go Set a Watchman» («Βάλε ένα φύλακα»).

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση