HomeΥΓΕΙΑΣάλος στη Βρετανία με την ποσότητα ζάχαρης στα ζεστά ροφήματα γνωστών εμπoρικών αλυσίδων

Σάλος στη Βρετανία με την ποσότητα ζάχαρης στα ζεστά ροφήματα γνωστών εμπoρικών αλυσίδων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εδώ και αρκετό καιρό, μέτρο σύγκρισης, για να χαρακτηρίσουμε κάποιο τρόφιμο ή ρόφημα, ως υπερβολικό σε ποσότητα ζάχαρης, ήταν η Coca Cola. Σύμφωνα με τις γνωστές πληροφορίες, ένα κουτάκι από το συγκεκριμένο αναψυκτικό περιέχει ούτε ένα ούτε δύο, αλλά εννέα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!

Όμως, σύμφωνα με την οργάνωση Action on Sugar, μια βρετανική οργάνωση ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, γνωστοποίησε ότι οι Βρετανοί και κατ’ επέκταση όλοι μας, καταναλώνουμε, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε ποσότητες που ξεπερνούν κατά πολύ την παραπάνω ποσότητα. Συγκεκριμένα, το 98% των ζεστών ροφημάτων που πωλούνται σε παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες, θα έπρεπε να φέρουν ειδική σήμανση λόγω της υπερβολικά μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ρόφημα που μπορεί κάποιος να βρει στα Starbucks και αποτελείται από τσάι, πορτοκάλι, χυμό σταφύλι και κανέλα, περιέχει 25 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Δηλαδή τρεις φορές παραπάνω από την ανώτατη επιτρεπτή ημερήσια ποσότητα  για τους ενήλικες.

Άλλο παράδειγμα που προκαλεί ίλιγγο, είναι το Chai Latte των Costa Coffee που περιέχει 20 κουταλάκια του γλυκού, ενώ η ζεστή σοκολάτα του κολοσσού Starbucks, περιέχει «μόλις» 15 κουταλάκια του γλυκού!

Για να περάσουμε και στα KFC, τα οποία πωλούν το ρόφημα Mocha, σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση, αυτό περιέχει 13 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Τα παραπάνω προϊόντα, μαζί με άλλα 127 ζεστά ροφήματα, μετρήθηκαν πως περιέχουν ίση ή μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από ένα κουτάκι της Coca Cola. Κι αυτό διότι, κάπως θα έπρεπε να προσελκυστούν οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς τον καφέ.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις της Action on Sugar, τα Starbucks και τα Costa Coffee επικοινώνησαν με βρετανικά μέσα και δεσμεύτηκαν ότι αν και ήδη έχουν ξεκινήσει βήματα για να μειωθεί η ζάχαρη, μέχρι το 2020 θα την έχουν μειώσει έως και 25%.

Τα ζεστά ροφήματα, έχουν χαρακτηριστεί «βόμβες» ζάχαρης από πολλούς και ιδιαίτερα στη Βρετανία, που το συνήθειο είναι να απολαμβάνονται παρέα με ένα μεγάλο κομμάτι γλυκού, που περιέχει εξίσου επικίνδυνα υπερβολική ζάχαρη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη ζάχαρη, χρησιμοποιούνται και γλυκαντικά σιρόπια που κάνουν την κατάσταση ολέθρια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση