HomeLife & StyleAverage Mohamed: Το καρτούν που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος

Average Mohamed: Το καρτούν που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Σομαλός Μοχάμεντ Αχμεντ το σχεδίασε για να μάθουν οι μικροί μουσουλμάνοι να αντιστέκονται στον εξτρεμισμό και να αποφεύγουν τον προσηλυτισμό.

Ο Average Mohamed (=Μέσος Μοχάμεντ) δεν φοράει κοστούμι σούπερ ήρωα – είναι ντυμένος με την κλασική κελεμπία. Αγωνίζεται όμως για μία ιδέα που ταιριάζει τέλεια σε έναν σύγχρονο σούπερ ήρωα: θέλει να πατάξει τον φανατισμό και τον εξτρεμισμό του Ισλαμικού Κράτους, και θέλει να προστατέψει τους μικρούς μουσουλμάνους όλου του κόσμου από την εμπλοκή σε φανατικές ομάδες που προκαλούν τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

MOHAMED1

Ο Μέσος Μοχάμεντ είναι δημιούργημα του Σομαλού-Αμερικανού Μοχάμεντ Αχμεντ, απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 14 ετών, είναι ένα χαρούμενο κόμικ και θέλει να προλάβει την πλύση εγκεφάλου από την οποία κινδυνεύουν οι μικροί μουσουλμάνοι προτού αυτή αρχίσει. Συνήθως η προσέγγιση των παιδιών από τις εξτρεμιστικές ομάδες αρχίζει στην ηλικία των 15-16 ετών.

Τι οδήγησε στον Αχμεντ στη δημιουργία του Μέσου Μοχάμεντ; Στο διάστημα 2006-2011 περισσότεροι από 20 Σομαλοί-Αμερικανοί από τη Μινεάπολη (εκεί ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Σομαλών στις ΗΠΑ) μετοίκισαν στην Ανατολική Αφρική για να πολεμήσουν με την τρομοκρατική ομάδα Αλ Σαμπάμπ. Τώρα το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και o ISIL στις χώρες του Λεβάντε (Συρία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιορδανία) προσπαθούν να προσεγγίσουν μικρούς μουσουλμάνους για τον ίδιο σκοπό.

MOHAMED2

Καθώς ο Μοχάμεντ Αχμεντ παρακολουθούσε στενά αυτό το φαινόμενο, περίμενε να γίνει επισήμως μία κίνηση για την προστασία των μικρών παιδιών από τον κίνδυνο του προσηλυτισμού σε εξτρεμιστικές ομάδες. Δεν έβλεπε όμως να γίνεται τίποτα δραστικό, οπότε αποφάσισε να κάνει κάτι ο ίδιος. Ετσι γεννήθηκε ο Μέσος Μοχάμεντ.

Ο ιδιαίτερος αυτός σούπερ ήρωας θέτει στα παιδιά το θέμα της αναζήτησης της μουσουλμανικής ταυτότητας και τους μαθαίνει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας δεν είναι μια ενέργεια που οδηγεί στον Παράδεισο… Μάλιστα το καρτούν βάζει και τους γονείς στη συζήτηση, ώστε τα παιδιά να μιλούν ανοιχτά μαζί τους γι’ αυτά τα ζητήματα, και να καλλιεργηθεί ένας διάλογος μέσα στην οικογένεια, προτού προλάβουν να εισβάλλουν οι επικίνδυνοι κατηχητές.

MOHAMED3

«Ο Μέσος Μοχάμεντ είναι η φωνή του μέσου μουσουλμάνου. Είναι ένας συνηθισμένος τύπος, ο οποίος προσπαθεί να στρέψει τους απλούς μουσουλμάνους εναντίον του εξτρεμισμού» λέει ο Αχμαντ. Σε ένα από τα πρώτα επεισόδια του κόμικ με τίτλο Job Description του Ισλαμικού Κράτους,  ακούγεται η φωνή του ίδιου του δημιουργού να λέει «Η δουλειά σας είναι να προκαλείτε τη γενοκτονία των Μουσουλμάνων, των Χριστιανών των Γιαζίντι και των Εβραίων.

»Να τρομοκρατείτε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά (όπως είναι οι οικογένειές σας) για να σας υπακούσουν τυφλά, να καρατομείτε αθώους άοπλους που απαγάγετε, να καταστρέφετε μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τζαμιά, τάφους, ναούς… Αυτό που κάνετε δεν θυμίζει ακριβώς τον Κόσμο του Ντίσνεϊ, ούτε ταινία δράσης, όπως θέλετε να το παρουσιάζετε στην παιδική προπαγάνδα σας…».

MOHAMED4

Σε άλλο επεισόδιο με τίτλο Αντι-Επιθέσεις Αυτοκτονίας ο Μέσος Μοχάμεντ προειδοποιεί στα αγγλικά, στα σομαλικά και στα σουαχίλι: «Οποιος κάνει επίθεση αυτοκτονίας με σιδερικό θα τιμωρηθεί με το ίδιο σιδερικό στην Κόλαση». Εδώ ο Αχμεντ παραφράζει απόφθεγμα του Μωάμεθ.

Το 2015 η Κυβέρνηση Ομπάμα σε απάντηση της εκτενούς χρήσης των social media από τον ISIL έκανε μια προσπάθεια διαμέσου της Silicon Valley να περάσει αντιτρομοκρατικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πρόσωπα που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση. Η καμπάνια αυτή θεωρήθηκε πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε πολιτική εκστρατεία στον Τύπο. Ωστόσο φέτος η εν λόγω προσπάθεια πολεμήθηκε πολύ από την αντιμουσουλμανική ρητορική των Ρεπουμπλικανών και ιδιαιτέρως από τον Ντόναλντ Τραμπ.

MOHAMED5

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι να μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Αυτή τη σύγχυση προσπαθεί να πολεμήσει ο Μέσος Μοχάμεντ. Θα τα καταφέρει;

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση