HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται μίνι φορολογικό: «Τσεκούρι» στα εισοδήματα από ενοίκια, αλλαγές στα μπλοκάκια

Έρχεται μίνι φορολογικό: «Τσεκούρι» στα εισοδήματα από ενοίκια, αλλαγές στα μπλοκάκια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με νέο τσεκούρι στα ενοίκια, αλλαγές στα μπλοκάκια αλλά και στην καταβολή του φόρου εισοδήματος, αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μίνι «φορολογικό» νομοσχέδιο.

Το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016. Θα περιλαμβάνει μόνο διατάξεις που θα κλείσουν τις εκκρεμότητες που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος του 2015.

«Τσεκούρι» στα ενοίκια

Μεταξύ άλλων στο εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και όταν λέμε αλλαγές, εννοούμε αυξήσεις.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων αναμένεται να αυξηθούν ως εξής:

Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από το 11% που είναι σήμερα, στο 13%

Για εισοδήματα άνω των 12.001 ευρώ από το 33% που είναι σήμερα, στο 35%

Τα ακόμη χειρότερα νέα, όμως, αφορούν, όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ το χρόνο από ενοίκια, καθώς υπάρχει σκέψη για καθιέρωση μιας ακόμη κλίμακας, που θα αφορά τους εν λόγω ιδιοκτήτες. Το σενάριο που μελετάται από το ΥΠΟΙΚ θέλει τα ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή 40% με 45%.

Και τα κακά νέα για τους ιδιοκτήτες ενοικίων τα οποία έχουν προς εκμετάλλευση δεν σταματούν εκεί. Με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ενοίκια αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει να υπάρξει άλλη αύξηση φόρων για τα εισοδήματα του 2015, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή για το 2016!

Έρχονται αλλαγές και στα μπλοκάκια

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, όμως, αναμένεται να υπάρχουν αλλαγές και για τα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί πώς θα φορολογούνται όσοι εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και αν θα φορολογηθούν για πλασματικά (τεκμαρτά) εισοδήματα με συντελεστή  26% και από το πρώτο ευρώ.

Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε δόσεις

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το σενάριο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αποπληρώσουν το φετινό φόρο εισοδήματος σε περισσότερες των τριών δόσεων, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται, οι δόσεις δεν θα είναι τρεις ανά δίμηνο όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά θα είναι μηνιαίες και θα «τρέξουν» είτε μέχρι τον Δεκέμβριο (8 δόσεις) είτε μέχρι τον Σεπτέμβριο (5 δόσεις), καθώς όπως αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ πρόθεση είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Σημειώνεται ότι φέτος η αποπληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος αναμένεται να ξεκινήσει από το Μάιο.

Μια τέτοια διαδικασία, ωστόσο, μάλλον θα δυσκολέψει τα πράγματα για μια μεγάλη μερίδα φορολογούμενων που εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος του 2015 σε 12 δόσεις, με πιστωτική κάρτα ή βάσει ρύθμισης. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που οι δόσεις θα γίνουν μηνιαίες, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα κληθούν να καταβάλουν και τον περυσινό φόρο και τον φετινό.

«Διπλή» δόση, τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο -εφόσον υπάρξουν εφέτος 8 μηνιαίες δόσεις- θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι έχουν φόρο ακινήτων, οι οποίοι θα πληρώνουν τους μήνες αυτούς και τις αντίστοιχες δόσεις του φόρου ακινήτων.

Πότε θα υποβληθούν φέτος φορολογικές δηλώσεις

Ολα αυτά, όσον αφορά τις δόσεις, εφόσον η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκινήσει κανονικά από το Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ξεπεραστεί και οι τεχνικές διαδικασίες και οι δανειστές θα έχουν δώσει την έγκρισή τους. Πλέον αυτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί για το Ασφαλιστικό οι οποίοι έχουν εξαγγείλει αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων!

Φουσκωμένη έκτακτη εισφορά

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με «φουσκωμένη» έκτακτη εισφορά, καθώς ισχύουν αυξημένοι συντελεστές. Ετσι, μισθωτοί και συνταξιούχοι με τις παραπάνω αποδοχές θα πληρώσουν τώρα τη διαφορά κρατήσεων του α’ 6μήνου 2015, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν «φουσκωμένη» εισφορά για όλο το 2015!

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση