HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝτράγκι: Καθησυχαστικός για τις τράπεζες – Ζητά μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ντράγκι: Καθησυχαστικός για τις τράπεζες – Ζητά μέτρα στήριξης της οικονομίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθησυχαστικός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την «υγεία» τους, παρά το πρόσφατο sell off στις αγορές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι «η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο είναι πολύ διαφορετική σήμερα απ’ ότι ήταν το 2012. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ισχυρές σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας απ’ ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Ορισμένοι όμιλοι διαθέτουν βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET) που κυμαίνεται από 9% έως και 13%».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στο «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων, αναγνωρίζοντας ότι δημιουργούν προβλήματα σε αρκετούς τραπεζικούς ομίλους. Υποστήριξε, όμως, ότι αρκετές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον μεγάλο «όγκο» μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι για το οποίο θα πρέπει να εργασθούν εντατικά.

Ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Σε έτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Ντράγκι, αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξής της είναι ήπια, στηριζόμενη τόσο στην εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική όσο και στο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργούν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Αδύναμες ακόμη οι επενδύσεις

Προσέθεσε ότι οι επενδύσεις είναι ακόμη αδύναμες, ενώ δεν έχει ανακάμψει αρκετά ο κλάδος κατασκευών.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, μέσω αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και μείωσης της φορολόγησης. Επίσης τάχθηκε – ως είθισται – υπέρ των δομικών μεταρρυθμίσεων, όπου αυτές είναι απαραίτητες, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει σε κάποιες χώρες να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βέβαια όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με πλήρη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση